Hrvatski radio

Prvi program

Gozba za oči - Prostrimo stol!

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Gozba za oči - Prostrimo stol!

Gozba za oči - Prostrimo stol!

Foto: - / -

Sedamnaesto je stoljeće za Nizozemsku bilo zlatno doba. To je vrijeme kada su Nizozemci i Englezi zamijenili dotadašnje velike istraživače i gospodare oceana - Portugalce i Španjolce. Nova otkrića i susreti s drugim narodima, predjelima i običajima, bili su poticajni i za razvoj umjetnosti.

Nizozemska u 17. stoljeću postoje pomorska i trgovačka velesila, njezini brodove plove svjetskim morima, a Amsterdam postaje središte trgovine s Dalekim istokom i jedan od najbogatijih gradova na svijetu! Šarolikost, bogatstvo i živost Amsterdama toga vremena najbolje su se mogli vidjeti na - tržnici! 

Čega sve tamo nije bilo! S dalekih obala stizale su neobično vezene tkanine, skupocjene boje, ali i biljke, voće i začini koje su Europljani tek upoznavali. Naravno, i cvijeće! Nizozemci su postali pravi majstori u uzgajanju jednog sasavim osobitog cvijeta: tulipana! Njegove se lukovice u 17. stoljeću u Amsterdamu važu zlatom! 

U umjetnosti, tulipan je simbol ljubavi. Stoga će se često pojavljivati na slikama mrtve prirode nastalima u to vrijeme. No i drugo će cvijeće rado slikati tadašnji majstori mrtvih priroda, i svako će od njih - od plemenite ruže, do poljskog različka - nositi i svoje simboličko značenje i pripovijedati svoju priču. 

Maria van Oosterwijk, mrtva priroda s cvijećem, 1669.

U nastavku vas vodimo na Amsterdamsku tržnicu 17. stoljeća prateći služavku Geertje koja kupuje hranu i cvijeće za svečani ručak u domu njezine gazdarice - slikarice Marie van Oosterwijk.

 

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2010.

 

PROSTRIMO STOL

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici