Hrvatski radio

Prvi program

Gozba za oči - Ručak za francuskog poslanika

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Pieter Claesz, Mrtva priroda s instrumentima, 1623., Louvre, Pariz

Pieter Claesz, Mrtva priroda s instrumentima, 1623., Louvre, Pariz

Foto: - / -

Znate li da nam slike mrtvih priroda često pripovijedaju priče? Da bismo ih znali "pročitati" potrebno je poznavati simboliku motiva koje prikazuju.

Za umjetnike u 17.stoljeću, cvijeće, voće, povrće, životinje i predmeti koje su prikazivali na svojim slikama nosili su poruke koje su nama danas teško dokučive. Njihova simbolička značenja su nam danas uglavnom skrivena i nepoznata; jednostavno smo ih zaboravili. 

Marija van Oosterwijck, Taština, 1668.

Kako bismo razumjeli što nam pripovijedaju slike iz toga vremena, dobro je znati nešto o tome što simbolizora ono što na njima vidimo. Što na stolu s hranom radi kornjača? A tek ljudska lubanja?! Ti su predmeti dio priče koju nam slika pripovijeda. Kornjača je simbol sigurnosti, pravde, skromnosti i pobožnosti, dugovoječnosti i zaštite. Lubanja je obično znak smrti. No, simbolička značenja imaju i limun, jagoda, jabuka, grožđe i drugo voće i povrće, vino, kruh, pa čak i sir!

Simboliku ovih čestih slikarskih motiva otkrijte u našoj priči u kojoj vas vodimo u 17. stoljeće, u Amsterdam, gdje se u kući slikarice Marije van Oosterwijck (desno je vidimo na portretu Walleranta Vaillanta iz 1671.) upravo priprema ručak za poslanika francuskoga kralja Luja XIV.   

 

 

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2010.

 

 

RUČAK ZA FRANCUSKOG POSLANIKA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici