Hrvatski radio

Prvi program

Gozba za oči - Velika obmana

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Helen Searle, Mrtva priroda s voćem i šampanjcem, 1869.

Helen Searle, Mrtva priroda s voćem i šampanjcem, 1869.

Foto: - / -

Slike na kojima nam se ono što je naslikano čini kao pravo, poznate su pod francuskim nazivom "trompe l'oeil", što se može prevesti kao "obmana oka". Već nas stoljećima slikari rado zavaravaju slikajući stvari i predmete toliko stvarno i plastično da nam se čini da ih možemo dotaknuti i omirisati.

Najčešće takve slike prikazuju nežive ili nepokretne predmete poput voća, povrća, cvijeća, posuđa... Zajedničko ima za takve slikarske teme je mrtva priroda

Frans Snyders, Mrtva priroda s grožđem i divljači, oko 1630.

Mrtva priroda u prošlosti se smatrala manje vrijednom slikarskom temom. Upravo zbog toga davala je slikarima neobičnu slobodu! Baš zato što su te teme smatrane nevažnima, pružale su slikarima priliku da iskoče iz zadanih povijesnih okvira i puste mašti na volju, bez uplitanja naručitelja.

Paul Cezanne, Košara s jabukama, 1893.

U tom su malom, naslikanom svijetu, imali mogućnost razvijati neobične situacije i davati vrijednosti i značenja onim predmetima koje su sami izabrali i složili po svojoj volji. U prošlosti, te su kompozicije često sadržavale i neku tajnu poruku. Mali "tajni rječnik" za otkrivanje takvih poruka donosimo u nastavku, kao i priču o jednom od najvećih majstora mrtvih priroda, francuskom slikaru Paul Cezannu.

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2010.

 

VELIKA OBMANA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Klima i običaji

Foto: lado.hr

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici