Hrvatski radio

Prvi program

Gozba za oči - Život meštra dvorske ceremonije

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Giuseppe Archimboldo, Ljeto

Giuseppe Archimboldo, Ljeto

Foto: - / -

Giuseppe Archimboldo, talijanski slikar iz 16. stoljeća, koristio je teme i elemente mrtve prirode na vrlo neobičan način. Na svojim najpoznatijim slikama pomoću voća, povrća, biljaka, životinja i predmeta iz svakodnevice kreirao je ljudske glave i portrete. Bio je majstor kista i - majstori privida!

Ono što je ovaj slikarski čarobnjak stvorio u 16. stoljeću i danas jednako zadivljuje promatrače! Njegovo neobično djelo pripada stilu zvanom manirizam koji se u umjetnosti Europe pojavljuje na prijelazu renesanse u barok, točnije u drugoj polovici 16. stoljeća. 

Najpoznatije Archimboldove slike su njegovi fantastični portreti i personifikacije godišnjih doba, sastavljene od cvijeća, voća, povrća, grana, lišća. Lijevo vidimo Ljeto, vrijeme zrelog žita, desno je Zima - namršteni starac čije je lice gruba kora drveta.Jesen ima kosu od zrelih grozdova, dok je se mlado Proljeće smije, sve od cvijeća.

Archimboldo se nije bavio samo slikanjem, bio je on vrlo svestran čovjek, darovit i vrlo spretan. Iako je za života bio veoma popularan i cijenjen, kasnije je pao u zaborav. Ponovno su mu se počeli diviti  tek u 20. stoljeću. 

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović 

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2010.

 

ŽIVOT MEŠTRA DVORSKE CEREMONIJE

Galerija
giuseppe_arcimboldo_italian_summer_1572.jpg, Foto: -/-
giuseppe_arcimboldo_-_winter_1573.jpg, Foto: -/-arcimboldo_primavera.jpg, Foto: -/-giuseppe_arcimboldo_-_autumn_1573.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici