Hrvatski radio

Prvi program

Gremo za Žminj

11.10.2022.

12:15

Autor: HRA

Mali sajam u Žminju

Mali sajam u Žminju

Foto: Hrvoje Hanzec / HRT

Žminj, gradić u središnjoj Istri, od davnina je bio sjecište putova i živo trgovište. Danas ga sve više pohode i turisti, otkrivajući njegove skrivene priče. 

Žminj je na svoj način kulturni biser: sam grad kao kulturno-povijesna cjelina zaštićeno je kulturno dobro republike Hrvatske, a na pojedinačnim popisima zaštićenih kulturnih dobara sa Žminjskog područja su i Kapela sv. Trojstva, crvka sv. Antuna, crkva sv. Jakova, kulturno-povijesno mjesto Zmijin kamen, crkva sv. Foške i arheološka zona Šematorij. Lokalni dijalekt, žminjski govor zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro. Svako od ovih dobara ima svoju priču, a kako one, a i druge žminjske priče, ne bi ostale skrivene onima koje bi mogle zanimati, Turistička zajednica općine Žminj već nekoliko godina organizira besplatne razglede grade nazvane Žminjske štuorije, svake srijede tijekom turističke sezone – a kako je zainteresiranih sve više, ove su godine produžili program i nakon što su se školarci vratili u svoj klupe. O Žminjskim štuorijama govori nam Lenka Šajina iz Turističke zajednice općine Žminj.


U sklopu Žminjski štuorija, na zaravni Zad Kaštela s koje se pruža predivan pogled, organizira se i prigodni sajam lokalnih proizvođača, na kojem možete isprobati nakit napravljen po uzoru na nakit pronađen u nedalekom arheološkom nalazištu i vidjeti kako izgleda žminjski rićin, naušnica iz 9. stoljeća koja je tamo pronađena. Možete naučiti kako se radi domaća tjestenina, nabaviti suvenire iz kuće radinosti, i kušati i kupiti različite proizvode domaćih proizvođača, od mirisnih likera do istarskih kobasica do popularne žminjske kave.


U emisiji Put pod noge, za Žminj gremo 13. i 20.10. u 12:30 na Prvom programu Hrvatskoga radija. Autorica ove dvije putopisne reportaže je Irena Plejić Premec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici