Hrvatski radio

Prvi program

10:13 / 01.04.2022.

Autor: Irena Plejić Premec

Iza arhiva i muzeja: Gradski muzej Čazma

Renesansna glinena opeka, kapitel

Renesansna glinena opeka, kapitel

Foto: - / Srednjovjekovna zbirka, Gradski muzej Čazma

U ciklusu Minijatura za radoznale „Iz arhiva i muzeja” vodimo vas u Gradski muzej Čazma. Kustosica Jadranka Kruljac Sever za nas je odabrala 9 predmeta od kojih svaki ima svoju priču...

Muzej u Čazmi osnovan je 1958., a službeno je počeo raditi 1961. godine kao Narodni muzej Čazma. Od 1985. godine u trajnom je sastavu Narodnog sveučilišta "Slavko Kolar" Čazma čiji je pravni sljednik od 2007. godine Centar za kulturu Čazma.


Muzej ima fond od preko 15,5 tisuća predmeta raspoređenih u 22 zbirke. Brojem jedinica građe i vrijednošću ističu se Prapovijesna, Antička i Srednjovjekovna arheološka zbirka, a među prvim zbirkama u Muzeju su Etnografska zbirka te Tehnička zbirka i zbirka obrta. Muzej ima i nekoliko memorijalnih zbirki: botaničara Ive Horvata, književnika i agronoma Slavka Kolara, slikara (animatora, crtača, redatelja, ilustratora, dizajnera) Aleksandra Marksa te slikara Milana Krena.


Stalne izložbe postavljene su u Galeriji Anton Cetín i Galeriji Aleksandar Marks te u Moslavačkoj tradicijskoj kući u Gornjem Mikloušu 45. Muzej istražuje nematerijalnu baštinu područja Grada Čazme te potiče njeno očuvanje.


U ciklusu Minijatura iz Gradskog muzeja Čazma koje emitiramo petkom u 12:23 na Prvom programu Hrvatskog radija, donosimo vam 9 priča  od kojih svaka otkriva dio povijesti grada. Saznajte, između ostaloga, o čemu nam pripovijeda ručkica posude iz brončanoga doba, što nam lice jednog anđela na opeci može reći o tome kako je nekada izgledao biskupski dvor u Čazmi, tko je bio vitez čija je glava isklesana u kamenu koji se čuva u Muzeju, kako je Slavko Kolar svojim mladenačkim pripovijestima naljutio Čazmance, i zašto ga ipak nisu prestali voljeti, baš kao što je i njemu Čazma zauvijek ostala u srcu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Žene i tehnika

Žene i tehnika

Emisija

Minijature za radoznale

Nepoznate činjenice o stvarima i pojavama koje nas okružuju, skrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta znanosti, kulture i prirode... nedostaje još samo - pet minuta vaše pozornosti! Svakoga dana na Prvom programu od 11 sati i 8 minuta.

Poslušajte u Slušaonici