Hrvatski radio

Prvi program

Izvolite, milostiva!

03.02.2023.

13:02

Autor: HRA

Fotografija iz knjige Katarine Horvat "Kućna služinčad u Zagreb 1889.-1914."

Fotografija iz knjige Katarine Horvat "Kućna služinčad u Zagreb 1889.-1914."

Foto: - / Srednja Europa

Iako se prije pedesetak godina činilo da će kućna služba u Europi iščeznuti, na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće radnici u kućanstvu vraćaju se u europske domove


Nakon Drugog svjetskog rata bilo je rašireno mišljenje da će u skoroj budućnost kućna služba sasvim nestati. I doista, u drugoj polovici 20.st više nije bilo uobičajeno imati poslugu niti raditi u kućnoj službi. Sedamdesetih godina 20. stoljeća činilo se da će kućna posluga, barem u razvijenim europskim zemljama, zauvijek postati stvar prošlosti. No u novije vrijeme, događa se nešto drugo: neočekivano oživljavanje plaćenog rada u kućanstvu i to ne samo u Europi. Prema podacima Međunarodne organizacije rada, broj radnika u kućanstvu povećao se za gotovo 20 milijuna širom svijeta između 1995. i 2010. godine.  I kod nas je danas zapošljavanje nekoga da čisti kuću, brine za nemoćne i starije ili čuva djecu, ponovno postalo uobičajeno i sve prisutnije. 


Početkom dvije tisućitih godina, Europska je komisija inicirala i provela istraživački projekt naslovljen „Socioekonomska uloga rada u domaćinstvu kao čimbenik europskog identiteta”. Kućna služba označena je kao djelatnost u kojoj se prelamaju teme važne za Europsku uniju, od migracija i obiteljskih odnosa, do rada na crno i rodne nejednakosti, pa su u okviru projekta stručnjaci različitih profila istraživali i razmjenjivali informacije o kućnoj služni u prošlosti i sadašnjosti, kako bi kreatorima politika pružili važne informacije za donošenje nekih budućih odluka i strategija. 


U novije vrijeme i hrvatskim je znanstvenicima ta tema sve zanimljivija, pa su tako u relativno kratkom razdoblju objavljene dvije iznimno zanimljive domaće historiografske knjige koje se bave temom služinčadi: knjiga dr. Nevena Budaka "Na dnu društvene ljestvice: robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali",  i knjiga dr. Katarina Horvat "Kućna služinčad u Zagrebu od 1880-1914. godine", obje objavljene 2021. 


Dr. Katarinu Horvat ugostili smo u emisiji Poveznice, u kojoj će nam, u dva nastavka, govoriti o životu i društvenom položaju zagrebačke služinčadi na prijelazu iz 19. u 20. st. Emisije su na rasporedu 7. i 14.2.2023. od 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici