Hrvatski radio

Prvi program

Lujza i Geza

30.12.2022.

11:07

Autor: HRA

Belgijska princeza Louise (lijevo), njezine sestre Clementine i Stephanie i majka Maria Henrietta

Belgijska princeza Louise (lijevo), njezine sestre Clementine i Stephanie i majka Maria Henrietta

Foto: - / https://en.wikipedia.org/

Ljubavi belgijske princeze Ane, kćeri kralja Leopolda ll, i naočitog ulanskog časnika rođenog u Hrvatskom Zagorju, Geze pl. Matačića, zgražala je europsko visoko društvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, ali i nadahnjivala umjetnike. 

U mjestu Hrašćina-Trgovišće, u kuriji obitelji pl. Beloševića, koja je danas dom književnice Spomenke Štimec, nalazi se izložbeni prostor posvećen priči o ljubavi belgijske princeze Ana i austrougarskog časnika hrvatskoga porijekla, Geze pl. Matačića. Taj ekstravagantni par koji je rušio društvene konvencije i živio iznimno raskošno i rastrošno, bio je tema salonskih razgovora i novinskih članaka na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Jedni su u njima vidjeli otjelovljenje romantične ljubavi koja ne poznaje granice ni prepreke, drugi razvratnike koji žive na tuđi račun.


Prognani iz Beča u kojem su se zaljubili, putovali su Europom od grada do grada, organizirali primanja i bili pozivani na plesove i društvena događanja. Visoko društvo nije svugdje bilo tako izbirljivo kao u Beču; tko ima novca – ili ostavlja dojam da ga ima – u pravilu je dobrodošao među sebi slične. Lujza i Geza živjeli su tako u Parizu, Cannesu, Tirolu... U Karlovim Varima, gradske su vlasti priredile primanje Lujzi u čast, a Sergej Rahmanjinov svirao na večeri koju je priredila u unajmljenoj vili. U London su otputovali nadajući se financijskoj pomoći kraljice Viktorije, Louisine daleke rođakinje preko bračnih veza. Kraljici takvo nešto nije ni na pamet padalo, pa se par vraća u Pariz.


Kako su za sobom ostavljali goleme dugove, u neko su doba bili prisiljeni skrasiti se u provinciji, i to u Gezinom rodnom kraju. I tu počinje zagorska epizoda cijele priče: par najprije odlazi u Breznicu gdje je živio jedan Gezin prijatelj, pa nakon svađe s njim u Loborgrad, gdje nalaze utočište u Matačićevu obiteljskom domu. Ali, priče o odbjegloj princezi, njezinu ljubavniku i njihovom skandaloznom ponašanju već su bile objavljene u nekoliko novina, pa će se čak i obitelj distancirati od para koliko je to bilo moguće.


No, ovo je tek grubo skraćeni sažetak priče o skandalu, raskoši, dugovima, urotama, krivotvorenju, zatvoru, dvoboju, umobolnici, bježanju i strasti, u kojoj se, među likovima koji kroje zaplet, pojavljuju europske okrunjene glave, njihovi promoćurni savjetnici, uvrijeđeni prinčevi, pohlepni draguljari, iznevjerene sobarice, pa čak i predak Steve Karapanže!


Više o Lujzi i Gezi i njihovoj ljubavi poslušajte u emisiji Poveznice, 3.1.2022. od 12:30 na Prvom programu Hrvatskoga radija. Gošća emisije je autorica stalnog postava izložbe Priča o Lujzi i Gezi u kuriji pl. Beloševića, književnica Spomeka Štimec. Urednica je Irena Plejić Premec. 

Nisu skidali pogled jedno s drugoga. Vlažno, treperavo svjetlo u očima: to je sve što su vidjeli. Ipak, bio je to sudbinski trenutak za oboje, jer oboje su u njemu osjetili mogućnost preobrazbe iz onoga što su do tada bili. Zasad je ta mogućnost bila samo duh, obećanje ili prijetnja, ali bilo ju je nemoguće poreći. Sve što se već bilo dogodilo među njima, koliko god da je bilo krhko – prvi pogled koji su izmijenili, susreti bez riječi koji su uslijedili poslije toga, način na koji je trčao za njom po gradu, pisma što joj ih je pisao ne dobivajući odgovor, a ona ih u samoći iznova čitala – sve je to sad bilo gotovo. Počelo je nešto drugo.

Dan Jackobson, Sve za ljubav

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici