Hrvatski radio

Prvi program

Majstori pozlatari

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Majstori pozlatari

Majstori pozlatari

Foto: - / -

Naša nas priča o zlatnom okviru i majstorima pozlatarima najprije vodi u Firencu šesnaestoga stoljeća, u radionicu majstora Giusseppea u kojoj se upravo izrađuje jedan zlatni okvir po narudžbi slavne trgovačke obitelji Medici. Potom se vraćamo u sadašnjost i odlazimo u restauratorsku radionicu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu kako bismo upoznali ljude koji stare tehnike pozlate poznaju i upotrebljavaju i danas.

Okviri su, kao i slike, ukrasni predmeti. Oni povezuju sliku s prostorom u kojem se nalazi, a mogu nositi i svoju vlastitu umjetničku poruku. Okvir, kao i slika, govori i o ukusu vlasnika ili naručitelja, ali i vještini majstora koji ga izradio.

Okviri mogu biti različitih dimenzija, oblika i boja, no kako se god moda, ukus i uloga umjetnosti mijenjali kroz povijest, u svim umjetničkim epohama svoje je mjesto našao – zlatni okvir. 

'Među stvarima koje je priroda predala moći čovjeka nema nijedne kojoj teži većom žudnjom i koja mu stvara veći nemir od zlata.'   
Jean Felix Matin, francuski književnik

Od čega se sastoji okvir i kako se izrađuje, kako se na okvir stavlja pozlata i kakve sve tehnike pozlate postoje, te kako otkriti je li zlato sve što sja, poslušajte u emisiji Majstori pozlatari.

 

MAJSTORI POZLATARI

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici