Hrvatski radio

Prvi program

Matoš i glazba

06.06.2023.

14:33

Autor: HRA

A.G.Matoš

A.G.Matoš

Foto: - / -

Život Antuna Gustava Matoša bio je, od njegovih najranijih dana, vezan uz glazbu.


Matoš se za glazbu zainteresirao još u djetinjstvu, odrastajući u „muzikalnoj kući” - kako je u jednom zapisu nazvao svoju obitelj. Pohađao je kasnije i glazbenu školu učeći svirati violončelo, 15 godina živio uzdržavajući se kao glazbenik, kasnije pisao eseje o glazbi i glazbene kritike, a o tome kakav je utjecaj glazba imala na njegovo književno stvaralaštvo govori i tvrdnja Ljube Weisnera o toma kako je Matoš sam tvrdio da ga je pisati naučilo upravo sviranje: „Muzika ga učini stihotvorcem i sam govoraše često da ga je violončelo naučilo pisati.”

Glazba je bila Matoševa prijateljica, pratiteljica pa i hraniteljica, svirao je i pisao o glazbi, glazbom su protkane njegove prozne rečenice i njegov stih, pa i ne čudi što je cijeli niz njegovih pjesama uglazbljen.

U emisiji Poveznice, u povodu 150. godina rođenja A.G.Matoša, o Matošu glazbeniku i Matošu glazbenom-kritičaru, te o ulozi glazbe u njegovu životu, govori nam dr. Martina Mičija Palić, docentica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Emisiju poslušajte 13.6.2023. od 12.23 na Prvom programu Hrvatskoga radija.

»Muzika je, kao čovjek, istkana od nijanse, i otud njena neopisiva sugestivnost. Ali ima muzike kakve nema ni u jednom orkestru, ni u kojoj melanholijskoj Eolovoj harfi. Čuste li kada vjetar, sad jače sad slabije, duva kroz grane crnog čempresa ili zelene omorike? Nema riječi da se to opiše. Sklopite oči i nešto vas diže, nosi, poljuljuje kroz bronzanu harmoniju predvečerja. (...) Ali najljepša je muzika tišine koju čujemo dušom, koju je slušao gluhi Beethoven, koju su slavili i hvalili samotnici (...) Za sve to treba biti više nego umjetnik i treba tražiti umjetnost tamo gdje počinje i gdje prestaje: u životu, u prirodi«

A.G.Matoš

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici