Hrvatski radio

Prvi program

Minijature iz Muzeja Ivanić-Grada

24.11.2022.

12:51

Autor: HRA

Fragment karte Augustina Hirchvogela iz 16. stoljeća

Fragment karte Augustina Hirchvogela iz 16. stoljeća

Foto: - / Muzej Ivanić-Grada

U ciklusu Minijature za radoznale donosimo priče iz Muzeja Ivanić-grada.

Muzej Ivanić-Grada osnovan je 2016. godine, no bez obzira što je riječ o relativno mladoj ustanovi, u njezinu fundusu nije bilo teško pronaći predmete koji kriju zanimljive priče. Lijepo urešena Cehovska škrinja s početka 19. stoljeća, pronađena nakon Drugog svjetskog rata na jednom tavanu u staroj gradskoj jezgri, pripovijeda nam o cehovima koji su okupljali lokalne obrtnike, baš kao i dva golema "djetićka pehara" uz koje su vezane priče o životu obrtničkih naučnika - djetića. 


S velikim smo zanimanjem razgledali i unikatni album slika koji su mještani dali izraditi kao dar zahvalnosti biskupu Jurju Posiloviću: nastao u godinama neposredno prije Prvog svjetskog rata, album nam svjedoči o tome kako je u to vrijeme izgledala gradska jezgra, obrtničke ulice i njihovi stanovnici, šetači u gradskom perivoju... O jednom od zaslužnih građana, dugogodišnjem gradonačelniku Ivanić-Grada Đuri Kundeku pripovijeda pak njegov portret na zidu muzeja, koji i sam ima svoju priču: prije nego što je našao svoje mjesto u Muzeju trebalo ga je temeljito restaurirati zbog oštećenja i poderotina koje su nastale za vrijeme Domovinskog rata kada je bio sklonjen u jednom potkrovlju, ali na žalost - neadekvatno čuvan. Prelistali smo i album "Crveno i crno", Ivana Lackovića Croate s crtežima iz Domovinskog rata, časopis-kalendar Dragoljub iz 1903. godine u kojem se nalazi i jedna od crtica Stjepana Đure Deželića iz ciklusa njegovih Ivanićgradskih uspomena, udubili se u zemljopisnu kartu Augustina Hirchvogela iz 16. stoljeća tražeći kako se tada pisalo ime grada i gdje ga je na karti smjestio znameniti kartograf, sve u svemu saznali mnogo toga o bližoj i daljoj povijesti grada i ljudima koji su je oblikovali. Priče iz Muzeja Ivanić-Grada možete poslušati u emisiji Minijature za radoznale, u ciklusu Iz arhiva i muzeja, petkom u 12.23 na Prvom programu Hrvatskog radija. 

Cehovska škrinja iz 1827.

Cehovska škrinja iz 1827.

Foto: - / Muzej Ivanić-Grada

Perivoj u Ivanić-Gradu

Perivoj u Ivanić-Gradu

Foto: - / Muzej Ivanić-Grada

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Minijature za radoznale

Nepoznate činjenice o stvarima i pojavama koje nas okružuju, skrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta znanosti, kulture i prirode... nedostaje još samo - pet minuta vaše pozornosti! Svakoga dana na Prvom programu od 12:23.

Poslušajte u Slušaonici