Hrvatski radio

Prvi program

Mladi i ekološka pismenost

15.04.2022.

12:47

Autor: Irena Plejić Premec

O mladi(ca)ma treba brinuti

O mladi(ca)ma treba brinuti

Foto: - / Pixabay

Više nego ikad, danas smo svjesni nužnosti brige za okoliš. Neki će reći – prekasno. 

Generacijama koje dolaze ostavljamo u nasljeđe teško rješive ekološke probleme izazove s kojima će se morati nositi. Mladi su danas toga svjesni. Zabrinuti su, pa i ogorčeni, a i s pravom. Kako će se nositi s ekološkim problemima koje im ostavljamo u nasljeđe? To u velikoj mjeri ovisi i o nama koji ih danas odgajamo i obrazujemo.


Bez sumnje, danas smo globalno osjetljiviji na ekološka pitanja, ali isto tako stvaramo otpada više nego ikada prije. Malim ekološkim ustupcima upakiranim u glasan zeleni marketing zagađivački divovi prikrivaju štetu koju i dalje čine okolišu, „ekologija” – ona u navodnicima - postaje nekima unosan posao, a drugima moda. Stoga je danas osobito važno osvijestiti kako su upravo obrazovanje, znanstvena i ekološke pismenost temelji ekološki osviještenog ponašanja.


Kako mlade oboružati znanjima i vještinama koje će im pomoći da svoju sve veću ekološku osviještenost pretvore u učinkovito djelovanje? Koja je u tome uloga udruga i drugih neformalnih organizacija koje se bave obrazovanjem djece i mladih? Zašto su znanstvena pismenost i kritičko razmišljanje nužni temelji ekološkog aktivizma? 


U emisiji Poveznice 19.4.2022. od 13:10 na Prvom Programu Hrvatskoga radija o tome razgovaramo s Kristinom Duvnjak, izvršnom direktoricom Udruge Bioteka koja se već godinama bavi edukacijom djece i mladih i provođenjem projekata zaštite okoliša i prirode, u kojima se povezuje učenje i kritičko miljenje, znanost i društvo, znanje i aktivizam. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici