Hrvatski radio

Prvi program

Mozartova učenica

03.01.2022.

17:41

Autor: Irena Plejić Premec

August Friedrich Knoop: Mladi Mozart

August Friedrich Knoop: Mladi Mozart

Foto: - / https://free-images.com

U sačuvanom popisu pretplatnika Mozartovih koncerata iz 1784. godine, nalazi se i ime Paszthory. Istražujući povijest te obitelji, muzikologinja Anna Shirlbauer u Državnom je arhivu u Varaždinu pronašla dragocjenu građu…

Riječ je obiteljskim pismima koja iz osobitog kuta osvjetljavaju društveni, kulturni i glazbeni život Mozartova doba, i to kroz sudbinu mlade žene, do nedavno nepoznate Mozartove učenice, Marijane Bakić.

Marijana Bakić rođena je u dvorcu Križovljan pokraj Varaždina, u plemićkoj obitelji Bakić. Kasnije se udala za Alexandra Paszthoryja, visokopozicioniranog državnog službenika, pa je dokumenti i pisma bilježe kao Annu Bakic Paszthory. Iako iz spomenutog popisa Mozartovih pretplatnika nije jasno na koga se od obitelji Paszthory ta pretplata odnosi, nije nevjerojatno da su u publici na Mozartovim koncertima sjedili upravo Anna i njezin muž.

Mozart je kraće vrijeme bio Marijanin učitelj klavira. O tome kakva je Marijana bila učenica ne znamo ništa više od onog što otkriva jedna rečenica iz pisma koje joj piše otac iz Varaždina: “Jako me veseli da si od gospodina Mozarta dobila takvu pohvalu. Također sam mu zahvalan na želji za moj dugi život...”

Kakva je bila sudbina ove Mozartove učenice, saznajte u emisiji Poveznice od 28.12.2021. u kojoj vas, uz pomoć arhivistice Karmen Levanić, vodimo u svijet visokoga bečkog društva, krinolina i napudranih vlasulja, sjajnih palača i predivne glazbe, ali i svijet u kojem je često od raskoši do bankrota i od slave do zaborava bio tek jedan korak.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici