Hrvatski radio

Prvi program

14:52 / 09.06.2022.

Autor: Hrvatski radio

Nedeljko Dragić, karikaturist, animator i ilustrator.

Animafest

Animafest

Foto: Arhivska slika/Luka Stanzl / Pixsell

Nedeljko Dragić, jedan je od naših najboljih karikaturista, redatelj, autor crtanih filmova, ilustrator te majstor stripa. Predstavnik je drugog naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma i među najvećim je autorima svjetske animacije. Međunarodni ugled je stekao s filmovima poput " Krotitelj divljih konja" , "Možda Diogen", "Idu dani" i  "Tup-tup" koji je bio nominiran za nagradu Oscar, 1972. godine. U svojoj dugogodišnjoj i plodnoj karijeri, objavio je brojne stripove,  ilustrirao knjige, dizajnirao plakate i ambalaže . Od 1991. do 2019. živio je i radio u Münchenu, gdje je neko vrijeme i predavao te se aktivno bavio animiranim filmom i reklamnim spotovima. Prvi je filmaš s prostora bivše Jugoslavije koji je primljen u Američku filmsku akademiju te je dobitnik brojnih nagrada na svjetskim festivalima crtanog filma, ali i onih za strip. Za svoj je cjelokupni umjetnički opus, osobito animirani film, dobio nagradu za životno djelo ovogodišnjeg  Svjetskog festivala animiranog filma - Animafest Zagreb. 

O njegovom životu i radu, možete poslušati u emisiji U sobi s pogledom, 11.06.2022.


Radio sam ono što sam volio. Ja sam prije svega, karikaturist i sve kreće od toga. Sudjelovao sam u stvaranju nečeg novog, eksperimentirao i pokušao ostati dosljedan sebi. A ono što mi je bilo životno teško, pretvorio sam u humor i satiru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U sobi s pogledom

"U sobi s pogledom" autorski je, novinarski i urednički projekt Nataše Ricijaš Craig. U emisiji gostuju eminentni ljudi iz hrvatskog javnog života - kulture, znanosti, medicine, sporta – koji su svojim zapaženim karijerama, znanjem i kreativnošću utjecali na naše društvo i često ga mijenjali.

Poslušajte u Slušaonici