Hrvatski radio

Prvi program

O namještaju

05.05.2023.

14:17

Autor: HRA

Fotelja

Fotelja

Foto: - / pixabay.com

Kanape, kauč, otoman, divan... Znate li razliku? Znate li što je šifonijer, a što komoda? Tko je dizajnirao neke od najpoznatijih tipova stolica na kojima sjedite? 

Knjiga Diane Sokolić i Karle Kocijan naslovljena jednostavno O namještaju dat će vam odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja o predmetima koji nas okružuju u našim domovima i javnim prostorima. Pisana kao priručnik za one koji se profesionalno ili amaterski na bilo koji način bave namještajem, ali i za sve koji žele malo podebljati svoje opće obrazovanje i raščistiti terminologiju vezanu uz namještaj, ova je knjiga idealno štivo za sve njih. 


Knjiga se sastoji od nekoliko cjelina. Prva je posvećena povijesti namještaja, druga dizajnerima namještaja u Hrvatskoj od 1945. do danas, dok nam treća donosi pregled naziva za pojedine vrste namještaja. Četvrti je dio posvećen dizajnerima i njihovim najpoznatijim stolicama, a posljednja je cjelina rječnik manje poznatih pojmova. 


Ono na što nas svojom knjigom O namještaju podsjećaju njezina autorice jest da namještaj ima neku vrstu osobnosti. Za namještaj se možemo emotivno vezati; u ormare i ladice ne pohranjujemo samo stvari nego i sjećanja...


Koautoricu knjige O namještaju, Dianu Sokolić, ugostili smo u dvije emisije: u Poveznicama 9.5.2023 na Prvom programu HRA od 12:23 govorit će nam ponajviše o vrstama namještaja. Saznat ćemo, između ostaloga, otkuda potječe naziv za baldahin, kojih to vrsta namještaja više nema u našim kućama, u čemu su naše mame i bake čuvale posuđe, čemu je služila i gdje je stajala psiha... Tjedan dana kasnije 16.5.2023. u istom terminu, naša će tema biti povijest namještaja. Otkrit ćemo vam kada je izmišljen sklopivi stolac, kamo su svoje stvari spremali stari Egipćani, kako su i na čemu sjedile dame u krinolinama, te koji su to domaći dizajneri u drugoj polovici 20. stoljeća kreirali namještaj koji mnogi od nas još uvijek imaju u svojim domovima.


Poput vitrine, kristaljera je visoki drveni ormarić koji ima staklo, najčešće s tri strane, dok su leđa od drva, često obložena finom tkaninom. Kristaljere su obično na nešto višim nogicama, oko 30cm. Iznad nogica mogu biti jedna ili dvije ladice, a u ormariću se nalaze police na kojima su složene kristalne čaše i fino posuđe.

Diana Sokolić i Karla Kocijan, O namještaju

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici