Hrvatski radio

Prvi program

Od zrna pšenice do mesa iz 3d printera

20.02.2023.

11:56

Autor: HRA

Košara s povrćem

Košara s povrćem

Foto: - / pixabay

Na početku bijahu lovci i sakupljači. Prve su ljudske zajednice preživljavale hraneći se onime što su ljudi našli ili uhvatili u prirodi.  

Kroz tisućljeća koja su uslijedila, na ljudsku će prehranu utjecati različiti čimbenici; mijenjat će se klima, znanje o okolišu, običaji i gospodarske okolnosti; otkrit će se nove tehnike proizvodnje hrane, upoznavati nove namirnice.


Jedan od najvećih kulturnih preokreta u povijesti ljudske civilizacije bio je trenutak kada je čovjek počeo uzgajati hranu, prešavši na sjedilački način života. Podatke o tome što se u to pradavno vrijeme jelo i uzgajalo na našim prostorima daju i arheološka nalazišta koja se nalaze u varaždinskom kraju: špilja Vindija s paleolitičkim nalazima, pronađeni predmeti za čuvanje hrane iz vremena 10 i 11 st.p.K. iz Jakopovca, eneolitičke kamene sjekire i oruđe za obradu tla, žrvnjevi koji svjedoče o prelasku na sjedilački način života i nalazi karboniziranih predmeta iz jedne od najvećih prapovijesnih grobnica u Europi, Gomile iz Jalžabeta. Njihova je analiza pokazala čime su se naši preci hranili u 6 st. prije Krista; radi se, između ostaloga, o ostacima pšenice, ječma, zobi, leće i lješnjaka.  


Prapovijesni nalazi čine prvi dio izložbe Dobar tek! - kultura hrane u varaždinskom kraju koja upravo traje u Gradskom muzeju Varaždin. Ova je izložba jedan od najzahtjevnijih pothvata ovog muzeja u posljednjih nekoliko godina. U projektu koji je dugo i temeljito pripreman sudjelovali su kustosi i restauratori svih odjela GMV-a, kao i nekoliko vanjskih suradnika, istražujući različite aspekte kulture hrane od prapovijesnih vremena do budućnosti. Osim o različitim načinima proizvodnje hrane i namirnicama koje je čovjek koristio za jelo u prošlosti, izložba nam pripovijeda i o razvoju trgovine, obrtništva i ugostiteljstva, kulturi pripremanja hrane i blagovanja, te o vezama hrane i umjetnosti. 


Muzejsku savjetnicu Spomenku Težak i kustosicu Jelenu Rančić, zamolili smo da dio svojih saznanja podijele u dva nastavka emisije Poveznice koje možete poslušati 21. i 28.2.2023. od 12:23 na Prvom programu Hrvatskoga radija. 


 

Crna kuhinja

Crna kuhinja

Foto: Hrvoja Hanzec / HRA

KOPUN Na 1 kopuna uzmi 25 puževa, skuhaj ih, oljušti, skoši, pomiješaj sa 7 deka skosasnih srdela, glavicom crljenca, peršinom i limunovom korico i to sve skosano dinstaj u maslacu, sok od limuna pridaj, izmiješaj i puni kopuna, sašij da nadjev ne ispadne te ga peci podlijevajući vrhnjem i maslacem.

Izložba Dobar tek! GMV

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici