Hrvatski radio

Prvi program

Okvirno o okviru

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Okvirno o okviru

Okvirno o okviru

Foto: - / unsplach.com

Okvir slici služi prvenstveno kao zaštita rubova od oštećenja. No, njegova uloga nije samo praktična. Okvir slike na poseban je način dio umjetničke cjeline, a i sam može biti vrijedan umjetnički predmet. 

 

Okviri su i dio namještaja, dio pokućstva, i kao i sve lijepe umjetnosti, podliježu modi i ukusu vremena. Danas se tako po veličini, stilu, načinu izrade i ukrašavanju, mogu razlikovati okviri iz različitih povijesno-umjetničkih razdoblja, različitih zemalja, pa i majstorskih radionica. Tako su, na primjer, u Italiji u  17. i 18. stoljeću, u vrijeme baroka, bili vrlo moderni okviri s motivom lista akantusa, dok su na sjeveru Europe popularni bili okviri s umecima od kornjačevine.


U emisiji "Okvirno o okviru" jedna detektivska priča o svetici, smaragdu i lopovu i krađi jednog od najskupocjenijih okvira na svijetu, jedna anegdota o tome kako se slavni slikar Edgar Degas jako naljutio u poznatoj prodavaonici slika u Parizu i jedno pisma njemačkoga pisca Johanna Wolfganga Goethea u kojem piše o svom posjetu galeriji saskoga kneza Augusta III, pomažu nam razotkriti prirodu veze između slike i njezina okvira.


Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2009.

OKVIRNO O OKVIRU

'Svako umjetničko djelo donosi sa sobom na svijet i svoj vlastiti okvir.'

Friedrich Schlegel, njemački filozof

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici