Hrvatski radio

Prvi program

Orijentalni ćilimi: umijeće i umjetnost

03.03.2023.

09:18

Autor: HRA

Trgovac ćilimima

Trgovac ćilimima

Foto: - / pixabay.com

Orijentalni ćilimi oduvijek su fascinirali Europljane. 

Holbein, Delacroix, Matisse i drugi europski slikari različitih umjetničkih epoha bili su opčinjeni motivima i bojama orijentalnih ćilima, a dizajneri poput Williama Morrisa u njima su pronalazili rješenja za suvremene dizajnerska pitanja. Najšire građanstvo vidjelo je pak orijentalne tepihe kao egzotične proizvode dalekih naroda i kultura, tajnovitih i zavodljivih.

Danas, moderno zapadnjačko društvo zagušeno proizvodima masovne proizvodnje ponovno sve više cijeni ručni rad i nasljeđe, pomalo naivno vjerujući – ili želeći vjerovati - da su ti „egzotični” krajevi izuzeti od zahtjeva suvremenog svijeta i tržišta i nezaraženi globalizacijskim procesima.


„U zapadnoj Europi orijentalni tepisi, kao i tapiserije i određeni načini tkanja tkanina, postaju poznati od doba križarskih ratova, dakle od kraja 11.st., i početka 12.st. Križarski ratovi su, uz sve nedaće karakteristične za rat, doveli do boljeg upoznavanja Zapada s kulturom Istoka. Sudionici križarskih ratova su u zapadnu Europu donijeli mnogo Europljanima novog, od novih poljoprivrednih kultura, kao što su riža, marelica, lubenica i šećer, do tekstila. U to doba izrada tekstila u gotovo svim tekstilnim tehnikama je bila znatno naprednija i razvijenija na području Orijenta nego u Europi. Tkanje finih tkanina; damasta i muslina, izrada tapiserija, ćilima….sve je to došlo s Bliskog istoka” kaže Ljiljana Hajdarović, voditeljica Odjela tekstila u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu koja će nam o orijentalnim ćilimima govoriti u četverodijelnom serijalu znanstveno-obrazovnog ciklusa Poveznice.


Prvi dio serijala pod naslovom Zavodljivi Istok, na rasporedu je 7.3.2023. od 12:23, i u njemu govorimo o izvorima europske fascinacije orijentalnim ćilimima. U utorak 14.3.2023. govorit ćemo o najstarijim očuvanim primjercima, tehnikama i materijalima od kojih se izrađuju. Treći nastavak koji je na rasporedu 21.3.2023. donosi nam priču o ornamentici i bojama na orijentalnim ćilimima i njihovu značenju, a u četvrtom i posljednjem nastavku 28.3.2023. govorimo o najslavnijim orijentalnim ćilima, od onih koji se brižno čuvaju u muzejima, do onih koji postoje samo u bajkama i predajama. Urednica je Irena Plejić Premec.  

Na ovome svijetu nema mi utočišta doli tvoga praga, Nema mi drugog skloništa doli tvojih vrata

Stihovi perzijskog pjesnika Hafiza iz 14. st, utkani u Ardabilski sad iz 16.st (prijevod Azra Abadžić Navaey)

Trgovina ćilimima

Trgovina ćilimima

Foto: - / pixabay.com

Perzijski ćilim

Perzijski ćilim

Foto: - / pixabay.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici