Hrvatski radio

Prvi program

U školama sve više nestručnih zamjena, studenti odlaze na bolja radna mjesta

28.09.2022.

20:30

Autor: Snježana Kralj/Miruna Kastratović

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Prema nedavno objavljenim podacima, u školama radi oko tisuću i pol nastavnika koji izvode nastavu iz predmeta za koje nemaju odgovarajuće obrazovanje. Najviše ih nedostaje u nastavi matematike, fizike i informatike, jer umjesto za niske plaće u obrazovanju radije biraju unosnije poslove u bankama i informatičkim tvrtkama. Iako je riječ o dugogodišnjem problemu, aktualiziran je činjenicom da je na zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet, na nastavničke smjerove fizike, kemije i matematike, upisano tek četiri studenta.  

Nastavnički smjer fizike i kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu ove godine nema brucoša. Nije ga upisao nijedan student. Tek dva studenta odlučila su na istom fakultetu studirati za nastavnika fizike i informatike, a nisu popunjena ni sva mjesta za studij budućih profesora matematike. Nastavnička zanimanja ne zanimaju ih. Studentica završne godine PMF-a kaže.


- Iskreno ako me pitate želim li raditi u školi, ne. 


Trenutačno si financijski pomaže instrukcijama iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola, ali u razredu ispred njih ne misli stati.


- Nije poticajno okruženje, faks je zaista težak, treba jako puno vremena izdvojiti i žrtvovati neke stvari, a na kraju eto, ne budete zadovoljni i osjećate da niste dovoljno plaćeni ni cijenjeni. 


IT industrija ili financije nude znatno bolju perspektivu, pa se u njima vidi i naša studentica.


- Programiranje, IT firma, bankarstvo ili osiguravajuće društvo. Ljudi koji završavaju moj fakultet imaju visoko znanje, kompetentni su i radi toga se odlučuju na neke poslove izvan škole upravo zbog mnogih benefita koje mogu dobiti na taj način. Većina kolega s mog faksa isto tako razmišlja da ako budu dobili puno bolju priliku, odlaze iz škole. 


Škole s takvom konkurencijom gube utrku. Pronaći kvalificiranog nastavnika gotovo je nemoguća misija, potvrdila nam je i ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole u Zadru Anamarija Ivković.


- Zamjena nam je trebala samo na dva mjeseca. Nismo mogli pronaći profesora matematike, pa smo kontaktirali i neke inžinjere koji bi mogli predavati ako nestručne zamjene matematiku. Tek smo imali sreće nakon tjedna dana nastave bez matematike, pronaći djevojku koja je završila ekonomiju, nije imala iskustvo rada u školi, ali je imala iskustvo rada s vrtičkom i osnovnoškolskom djecom iz udruge u kojoj su radili različita vrsta računanja. matematika joj je bila hobi. 


Trenutačno u osnovnim i srednjim školama nedostaje oko 1400 nastavnika, a polovica od tog broja su nastavnici matematike, informatike i fizike, ističe predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.


- Znači njih negdje oko 654 je u ovom trenutku nestručno zastupljeno. Poznato je da je stanje najteže u Ličko-senjskoj županiji, zadarskoj i Šibensko-kninskoj. Samo u Ličko-senjskoj 67 posto nastavnika fizike je nestručno, matematike 35, informatike 31 posto. 


Profesoricu matematike i fizike iz zagrebačke Druge gimnazije Ivanu Fundurulić samo još ljubav prema profesiji drži u školi. Resornom ministarstvu poručuje kako mora poboljšati status nastavnika. Slaže se s time i dekan PMF-a Mirko Planinić. Resorni ministar za to vrijeme najavljuje mogućnost povratka umirovljenih učitelja u deficitarna područja, ali i veće stipendije za studente, uz uvjet da određeni broj godina odrade u sustavu obrazovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.