Hrvatski radio

Prvi program

Predmet: Hrvatski

14.12.2021.

16:11

Autor: Irena Plejić Premec

Školski diktat

Školski diktat

Foto: Valentina Bach i Fredy Fijačko / https://www.predmet-hrvatski.com/izlozba-2/

U prvoj polovici 19. stoljeća, čitati se učilo metodom sricanja. Ovu, za djecu iscrpljujući metodu, J.J.Rousseau nazivao je "bičem djetinjstva"

Sricanje ili šlabekuvanje bila je nekada općeprihvaćena metoda učenja čitanja. Prvo su se učila imena svih slova, potom bi se vježbalo povezujući ih u nizove i slogove bez značenja (npr. be, bo, ba), nakon čega se prelazilo na čitanje riječi sričući tj. izgovarajući imena slova od kojih je stastavljena. Tako je je riječ "kuća" trebalo najprije pročitati kao "ka -u -će - a", a tek potom kao cijelu riječ.

Za razliku od današnjih početnica, u početnicama u drugoj polovici 19. stoljeća najprije su se pisati učila mala tiskana ili mala pisana slova, a ponekad i jedna i druga u isto vrijeme. Tek kad bi svladali mala, đaci su učili pisati velika tiskana ili pisana slova.

Još nam mnogo ovakvih zanimljivosti otkriva izložba Predmet: Hrvatski kroz koju nas, u emisiji Poveznice, vode njezine autorice dr. Ana Ćavar i dr. Lahorka Plejić Poje.


Jezik nije okamenina. On nije skup pravila. Nije, dakle, gramatika. Jezik je djelovanje, činjenje, stvaranje.

Salih Ljubunčić, Materinski jezik u našim narodnim školama, 1933.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici