Hrvatski radio

Prvi program

Pričalice iz PŠ Krasica

16.12.2021.

15:09

Autor: Majda Makovec

čitanje

čitanje

Foto: https://pixabay.com / https://pixabay.com

Znajući koliko je priča ljekovita, Udurga Portić iz Rijeke pokrenula je natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova pod nazivom: I ti možeš biti teta/barba pričalica - za učenike osnovnih škola.Ove je godine održano 2. natjecanje u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova, a na njega se odazvalo se 144 "teta/barba" pričalica – učenika od 1. do 6. razreda. Bilo ih je toliko, i bili su toliko dobri - da je prosudbeno povjerenstvo odlučilo unutar svake kategorije uvesti i kategoriju posebne pohvale učenicima koji nisu osvojili nagradu, ali su se istakli po svim navedenim kriterijima te ostavili poseban dojam.


Među brojnim učenicima, brojnih škola, bili su i učenici OŠ Bakar, PŠ Krasica koji su itekako ponosni na svoje sudjelovanje i na svoje rezultate. Najponosnija je njihova učiteljica Ivana Sablić koja ih je prijavila i pripremala za ovo natjecanje.  

A koliko je važna učiteljica i njen način rada s učenicima, najbolje potvrđuje i činjenica da njeni učenici rado čitaju sve - pa i lektiru. 


čitanje

Učiteljica Ivana Sablić naglašava kako je čitanje izuzetno važno za osobni razvoj i sposobnost stjecanja znanja djece. U razredu se brzo prepoznaju djeca kojoj se čitalo od malena, koja su rasla uz knjige. Oni u školu dolaze s razvijenim predčitalačkim navikama, a mnogi od njih pokazuju i pojačani interes za čitanje.


čitanje

Više o tome kako se učenicima PŠ Krasica svidjelo ovo iskustvo izražajnog čitanja, kakve su rezultate ostvarili i zašto vole čitati i pripovijedati – sve to otkrili su nam sami, a vi poslušajte u emisiji Umijeće odrastanja. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umijeće odrastanja

Biti roditelj, najteža je uloga koju nam je život dodijelio. Prihvatimo li je ozbiljno, tada nam se svakodnevno pitanja nameću sama – jesmo li dobro postupili, hoćemo li donijeti ispravnu odluku, što je za naše dijete najbolje? Ova pitanja postavljaju si i svi drugi koji rade s djecom i za njih – odgajatelji, učitelji, liječnici, psiholozi, defektolozi, sociolozi… a njima se pridružujemo i mi, novinari.

Poslušajte u Slušaonici