Hrvatski radio

Prvi program

Prnje za prstenje

12.01.2023.

15:34

Autor: HRA

Tvornica papira Rijeka oko 1880.

Tvornica papira Rijeka oko 1880.

Foto: Autor Francesco Pauer / Muzej grada Rijeke

Prnje, prnje za prstenje! Tako su početkom 19. stoljeća vikali primorski cunjari, pozivajući lokalno stanovništvo da im proda stare krpe.  

Cijena prnja u to je vrijeme bila visoka, pa je i sirotinja mogla zaraditi – prnje su u to vrijeme dragocjena sirovina. Od njih se proizvodio papir.


Dobro procijenivši tadašnje tržištem godine 1821. riječki će poduzetnik i trgovac Andrija Ljudevit Adamić, pokrenut će manufakturnu proizvodnju papira u Rijeci koja će kasnije prerasti u profitabilnu industriju. Riječki će se papir izvoziti po cijelom svijetu.


Najpoznatiji proizvod Hartere, riječke tvornice papira desetljećima je bio – cigaretni papir. Osamdesetih godina 20. stoljeća proizvodnja riječkog cigaretnog papira pokrivala je 7% svjetskog tržišta.


Riječka Hartera danas je ruševina, a dvije stotine godina povijesti proizvodnje papira u Rijeci svjedoči nam o ekonomskim i društvenim zbivanjima koja su oblikovala grad kakav poznajemo danas.


O industriji papira u Rijeci Poveznicama 24.1. od 12:23 govori povjesničarka Kristina Pandža iz Muzeja grada Rijeke.


U papirnici na Sušaku radi mnogo ženskah one okolice. Među njimi često se pokazuje nagla smert, o čemu se govorilo i u mestu i u novinah. Javne oblasti ne uzeše obzir na te glase ni na uzrok iz kojeg oni potiču, one bar ne umiriše javno mnenje u tom pogledu. (...) Nagla smert pokazuje se osobito kod onih ženskah koje pobiru i čehaju cunju; te radnice posluju u prostorih razmerno tesnih, u kojih nema vetrenja, dosledno ni zraka zdravoga koliko treba; cunje su neoprane i kažu da u nekojih mora biti versta otrovi ili neke druge sastavine koja je zdravlju škodljiva; pervih dana ovog meseca, umerle su 22 između tih radnicah.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici