Hrvatski radio

Prvi program

Putujući trgovci u Istri

13.12.2021.

13:01

Autor: Irena Plejić Premec

Izložba o putujućim trgovcima

Izložba o putujućim trgovcima

Foto: EMI/MEI / EMI/MEI

Prodaja i razmjena robe u seoskim se sredinama u prošlim vremenima često odvijala neformalnim kanalima. 

Seljacima je bilo teško doći do gotova novca, pa su radije razmjenjivali robu nego kupovali u trgovinama. Najpoznatiji i najpokretljiviji istarski trgovci koji su prodavali vlastite proizvode bili su rakaljski lončari. Putovali su sa svojom robom od južne Istre sve do Bujštine. Svoje su proizvode mijenjali za žito po sistemu mjera za mjeru. To je značilo da se lonac daje za određenu količinu žita koja se mjeri njegovom zapremninom.

Putujući trgovci u Istri nisu bili samo stanovnici Istre, već su s različitom robom dolazili i trgovci iz udaljenijih mjesta. Putovalo se kojekako, često danima, s magarcima, natovarenim kolima ili pješice, s robom na leđima. Bez obzira na to kako teško bilo do njega doći, novca je svakome trebalo, pa se često trgovalo i onkraj zakona. 

Tko je sve po Istri hodio i prodavao svoju robu, čime se sve tržilo javno i ispod žita govorimo u Poveznicama. 

Virtualnu izložbu U pokretu Etnografskog muzeja Istre u Pazinu možete pogledati na adresi:  https://upokretu.net/Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici