Hrvatski radio

Prvi program

Rimska fibula s prikazom vučice (Arheološki muzej Zadar) 20.12.2021.

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Arheološki muzej u Zadru

Arheološki muzej u Zadru

Foto: - / -

Među izlošcima iz antičkoga doba u Arheološkom muzeju Zadru čuva se i jedna srebrna fibula s likom rimske vučice. Riječ je o arheološkom nalazu jedinstvenom u svijetu. Što ga to izdvaja od drugih?

 

Fibula s likom rimske vučice (izvor: Arheološki muzej u Zadru)

Fibule su metalne kopče ili spone kojima se pričvršćuju i spajaju pojedini dijelovi odjeće.

Blizanci Romul i Rem, prema rimskom mitu, bili su sinovi su boga Marsa i Reje Silvije, kćeri Numitora, vladara Albe Longe. Kao dojenčad, Rejin stric Amulije izložio ih je na Tiberu. No, braća su izbjegla smrt: othranila ih je vučica, a odgojila pastirska obitelj. Ubivši Amulija i uspostavivši Numitorovu vlast 753. pr. Kr. Romul i Rem, prema priči, utemeljit će Rim.

U rimskoj su se plastici Romul i Rem najčešće prikazivali kao dječaci koje doji vučica. 

U Europi se pojavljuju u starije brončano doba (XIV/XIII. st. pr. Kr.) a u široj su uporabi od 1000. pr. Kr. Fibule su bile i važan dio rimske odjeće, a osim praktične svrhe imale su  estetsku, stoga su često bile ukrašavane. Saznajte kako je napravljena ova srebrna fibula i zašto je tako posebna i dragocjena.

 

Autorica: Irena Plejić Premec, Proizvodnja: Hrvatski radio, 2016.

 

 

Rimska fibula

fibula-vucice-u-postavu.jpg

fibula-vucice-u-postavu.jpg

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Priče iz muzeja

Priče iz muzeja zvučne su šetnje hrvatskim muzejima u obliku kratkih radijskih formi, u kojima šuškaju stare knjige, cvile vrata deponija, a izlošci izlaze iz sigurnosti svojih vitrina. Zvukom obilazimo muzejske postave.

Poslušajte u Slušaonici