Hrvatski radio

Prvi program

Svemirsko doba: 1969. - kraj utrke za Mjesec

09.12.2021.

15:25

Autor: Hrvatski radio

N.Armstrong

N.Armstrong

Foto: NASA / Pixabay

 ... trenutak kada je čovjek prvi puta kročio na drugo nebesko tijelo“That’s one small step for man, one giant leap for mankind.”

Neil Armstrong

Lunarni modul 'Eagle' - 'Orao', kojim su se Armstrong i Aldrin spustili na Mjesec, njihov kolega Collins je kasnije opisao kao najčudniju napravu koju je ikada vidio na nebu! One step

Ipak, misija dolaska čovjeka na Mjesec ostvarila je najambicioznije ciljeve koje su ljudi tada uopće mogli zamisliti. To i jest bio nevjerojatan pothvat u svoje vrijeme.

Bio je važan, jer je otvorio put dobivanju podataka s lica mjesta i napokon su znanstvenici, preko donesenog materijala, mogli neposrednije istraživati naš prirodni satelit. I ne samo njega, jer on vjerojatno nosi odgovore na pitanja o ranoj prošlosti i našega planeta.Poslušajte emisiju:


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Divni novi svijet

Emisija o prirodnim znanostima koja će vam otkriti u kakvoj smo zabludi u vezi s Velikim praskom, zašto su kukci najuspješnija skupina životinja na Zemlji, kako rade laseri i što, uostalom, znanstvenici sami priznaju da još uvijek ne znaju…

Poslušajte u Slušaonici