Hrvatski radio

Prvi program

Tajni život boja - Plava i ljubičasta

20.12.2021.

18:18

Autor: Hrvatski Radio

Tajni život boja - Plava i ljubičasta

Tajni život boja - Plava i ljubičasta

Foto: - / -

U potrazi za skupocjenim bojama odlazimo do rudnika u Afganistanu gdje se kopa poludragi kamen iz kojega se dobiva osobita plava boja, otkrivamo koje su boje bile dostojne oslikati haljine Djevice Marije, te kako je otkrivena tajna proizvodnje skupocjenog purpura.

Neke su boje u prošlosti bile osobito skupe i cijenjene. Postupci njihova dobivanja bili su teški i komplicirani, a izvori sirovina malobrojni, nedostupni ili ograničeni na neka područja ili zemlje. Zato su se i načini proizvodnje tih boja često bili strogo čuvane tajne. Upravo su neke nijanse  ljubičaste i plave u povijesti bile osobito skupocjene.

Nije svatko mogao niti smio nositi purpurni ogrtač, niti je svaki slikar imao novca kupiti dragocjene kamenčiće osobito dragocjene plave boje. Neke su se boja čak smatrale "uglednijima" od drugih: naslikati nečiju odjeću skupom bojom značilo je istaknuti važnost i ugled naslikane osobe.

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2009.


Tajni život boja - plava i ljubičasta

'Služila sam se nizom školjki u kojima sam, kao u plitkim posudama, ispirala i ponovno ispirala boje, katkad i po trideset puta, dok ne odvojim kredu, pijesak ili šljunak. (…) Jedina boja s kojom mi nije dopustio baratati bila je ultramarin. Lapis lazuli bio je veoma skup, a postupak dobivanja čiste modre iz kamena tako težak da je radio sam.'

Tracy Chevalier, Djevojka s biserom naušnicom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Virusni rašomon

Gosti emisije izaberi zdravlje

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici