Hrvatski radio

Prvi program

18:18 / 20.12.2021.

Autor: Hrvatski Radio

Tajni život boja - Plava i ljubičasta 20.12.2021.

Tajni život boja - Plava i ljubičasta

Tajni život boja - Plava i ljubičasta

Foto: - / -

U potrazi za skupocjenim bojama odlazimo do rudnika u Afganistanu gdje se kopa poludragi kamen iz kojega se dobiva osobita plava boja, otkrivamo koje su boje bile dostojne oslikati haljine Djevice Marije, te kako je otkrivena tajna proizvodnje skupocjenog purpura.

Neke su boje u prošlosti bile osobito skupe i cijenjene. Postupci njihova dobivanja bili su teški i komplicirani,a izvori sirovina malobrojni, nedostupni ili ograničeni na neka područja ili zemlje. Zato su se i načini proizvodnje tih boja često bili strogo čuvane tajne. Upravo su neke nijanse  ljubičaste i plave u povijesti bile osobito skupocjene. 

'Služila sam se nizom školjki u kojima sam, kao u plitkim posudama, ispirala i ponovno ispirala boje, katkad i po trideset puta, dok ne odvojim kredu, pijesak ili šljunak. (…) Jedina boja s kojom  mi nije dopustio baratati bila je ultramarin. Lapis lazuli bio je veoma skup, a postupak dobivanja čiste modre iz kamena tako težak da je radio sam.' Tracy Chevalier, Djevojka s biserom naušnicom

U antičko vrijeme majstori u proizvodnji ljubičastih tkanina bili su Feničani!

Poludragi kamen lapis lazuli iz kojeg se proizvodi skupocjen plavi pigment

 

Nije svatko mogao ni smio nositi purpurni ogrtač, niti je svaki slikar imao novca kupiti dragocjene kamenčiće jedne osobite plave boje. Neke su se boje čak smatrale 'uglednijima' od drugih: naslikati nečiju odjeću skupom bojom značilo je istaknuti važnost i ugled naslikane osobe.

  

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2009.

 

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici