Hrvatski radio

Prvi program

Tajni život boja - S kistom na sunce!

20.12.2021.

18:17

Autor: Hrvatski Radio

Tajni život boja - S kistom na sunce!

Tajni život boja - S kistom na sunce!

Foto: - / -

Kada je u osamnaestom stoljeću izmišljena kutija za boje, a kasnije u 19. i tuba za boje, tvorci tih naizgled jednostavnih izuma vjerojatno nisu ni slutili da će njihova rješenja pakiranja boja snažno utjecati na razvoj slikarstva.

U stara vremena slikari su svoje boje izrađivali sami. Bio je to dugotrajan a često i težak posao ispiranja, drobljenja, struganja, miješanja, cijeđenja… Takve se boje nisu lako mogle ponijeti nekamo sa sobom: staklene posude i zavežljajčići s bojom nisu bili osobiti spretni za nošenje u torbama ili džepovima.  


Novi načini proizvodnje i pakiranja boja zato nisu promijenili samo slikarski zanat, nego i samo slikarstvo. Ti zgodni izumi omogućili su slikarima ne samo spretnije pakiranje boja, nego i izlazak iz ateljea! Sada su svoje boje mogli lako nositi sa sobom i slikati na otvorenom. I to je promijenilo sve! I motive na slikama i tehnike slikanja, jer slikar koji slika u prirodi mora slikati brže kako bi uhvatio trenutak koji želi! Priroda ne stoji mirno i ne pozira, u njoj se stalno nešto mijenja i kreće… 


Kako su izumljene vodene boje, tko se prvi sjetio spakirati boju u tubu i što sve muči slikara koji slika u prirodi, poslušajte u nastavku.

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2010.

S kistom na sunce

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici