Hrvatski radio

Prvi program

Tajni život boja - Tajna duge

20.12.2021.

18:18

Autor: Hrvatski Radio

Tajna duge

Tajna duge

Foto: - / pixabay.com

Kada je Isac Newton, slavni fizičar i jedan od najvećih umova u ljudskoj povijesti, sredinom 17. stoljeća svojim studentima držao predavanja o svjetlosti, promatrači su zabilježili kako je 'govorio zidovima'. To znači da su mu predavaonice bile – prazne!

Jesu li oni koji su nam zabilježili taj podatak o predavanjima Isaca Newtona bili zlobni ili iskreni, danas je teško reći. No, jasno je da su Newtonove ideje o svjetlosti bile vrlo napredne za ono vrijeme. Danas znamo da upravo njemu dugujemo otkrivanje tajne duge! Izvodeći njegov glasoviti pokus propuštanja zrake svjetlosti kroz staklenu prizmu svi se možemo lako uvjeriti se kako se bijela svjetlost sastoji od – duginih boja! 

Iz laboratorija slavnog fizičara vodimo vas dalje na put uzbudljivih otkrića vezanih uz boje. Otkrivamo možemo li dodirnuti boje i nestaju li u mraku, čime su slikali pećinski ljudi i kakav je bio život šegrta u slikarskim radionicama renesansnih umjetnika.

Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2009.

  

Paleta duginih boja

Paleta duginih boja

Foto: - / pixabay.com

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici