Hrvatski radio

Prvi program

Tajni život boja - Žuta i zelena

20.12.2021.

18:18

Autor: Hrvatski Radio

Tajni život boja - Žuta i zelena

Tajni život boja - Žuta i zelena

Foto: - / -

Žuta je boja Sunca, zelena je boja lišća. Žuta je boja žita, zelena je boja trave. Kažemo da na zelenoj „pasemo oči“, ona nas umiruje i opušta, a žuta je boja energije i pokreta.


Prirodne sirovine za proizvodnju boje vrlo su raznolike i ljudi su ih vrlo maštovito koristili, još od pradavnih vremena. Boje su se tako proizvodile od kamena, zemlje, različitih dijelova biljaka, pa čak i onih jestivih, a neke su bile i životinjskoga podrijetla.

Nazivi nekih nijansi žute i zelene boje otkrivaju nam podrijetlo tih boja: šafranova žuta, malahitna zelena… Malahitna zelena dobila je naziv od grčke riječi „malakos“, mekan, a to je i naziv jednog minerala. Mljevenjem tog minerala dobiva se jedan od najstarijih zelenih pigmenata. A od čega se dobiva 'šafranova žuta', nije tako teško pogoditi. Odgovor je riješnje stare iranske zagonetke!


U nastavku otkrivamo od čega su se sve izrađivale žute i zelene boje, koliko se dragocjenih cvjetova šafrana treba ubrati da se dobije jedan kilogram žutog pigmenta i što se krilo u riznici kineskog cara zaljubljenog u sasvim osobitu nijansu zelene.


Autorice: Jasna Kohnert-Stavenhagen, Irena Plejić Premec, Majda Makovec-Joksimović

Proizvodnja: Hrvatski radio, 2009.

Tajni život boja - žuta i zelena

Galerija
Šafran, Foto: -/pixabay.com
Žuti i zeleni pigment, Foto: -/pixabay.com

'Što je ljubičasto u zemlji, crveno na tržnici, a žuto na stolu?'

Iranska zagonetka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Umjetnost za djecu

Svako umjetničko djelo ima svoju priču! Krećemo u potragu za uzbudljivim pripovijestima iz povijesti umjetnosti! Posjećujemo velikaške palače, bučne tržnice, rudnike poludragog kamenja, upoznajemo slikare i slikarice, vladare i izumitelje, besmrtne ljepotice, pa čak i lopove…

Poslušajte u Slušaonici