Hrvatski radio

Prvi program

Trebamo li se bojati robota i umjetne inteligencije?

08.12.2021.

13:55

Autor: Hrvatski radio

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Pixabay

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu nekadašnji je smjer Mehatronike i robotike od nedavno i zaseban studij.

Pretpostavljam da se nitko neće boriti za prljave i teške poslove, neka ih umjesto nas rade roboti.

Mladen Crneković

Nikada roboti neće biti ono što smo mi danas, no u mnogim će stvarima biti jednako uspješni pa čak i bolji od nas.

Bojan Jerbić

Prošle je godine u svjetskoj proizvodnji radilo oko 3 milijuna robota i taj se broj iz dana u dan povećava. Najveći broj robota skriven je od oka javnosti u tvornicama automobila i električnih te elektronskih uređaja, a veliki prodor robota u ovom stoljeću očekuje se u našim kućanstvima, medicini, poljoprivredi te istraživanju podmorja i svemira pojašnjava nam profesor Mladen Crneković, predstojnik Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje imaju priliku obrazovati se u najmodernijim laboratorijima i praktikumima Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije pamtljivog naziva CRTA. Osim svoje uloge u obrazovanju u centru se provode i brojna istraživanja primjene visokih tehnologija povezanih s robotikom i umjetnom inteligencijom, a vodi ga profesor Bojan Jerbić.

Kako će izgledati naša budućnost u suživotu s robotima, gdje se sve robotske tehnologije i umjetna inteligencija danas koriste te koje su zemlje vodeće u primjeni robota poslušajte u ovotjednoj emisiji Oko znanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici