Hrvatski radio

Prvi program

U gostima kod gospodine Erdeca

02.04.2022.

16:45

Autor: Irena Plejić Premec

Antun Erdec iz Peteranca

Antun Erdec iz Peteranca

Foto: Irena Plejić Premec / HRT

Kao izučeni automehaničar, gospodin Erdec iz Peteranca u Podravini svoj je radni vijek proveo baveći se mehanikom. A onda je u mirovini otkrio – drvo!

Danas u svojoj garaži izrađuje minijaturne replike uglavnom tradicijskih alata, namještaja i igračaka, ali i uporabne predmete, koje ne prodaje nego poklanja. Uredio je i svoj izložbeni prostor, etno-kuću u kojoj čuva i izlaže svoje radove, ali koja je i sama izložak, opremljena onako kako su slične kuće bile opremljene polovicom 20. stoljeća. Stariji posjetitelji prepoznat će tu starinski kuhinjski kredenc, posuđe, zidnjake, no posebno treba spomenuti tradicijski tekstil ukrašen peteranečkim bijelom vezom – fileom. Stanovnici Peteranca još pamte Baru Cimerman koja je početkom 20. stoljeća osmislila ovu tehniku izrade veza, koji se onda počeo koristiti za ukrašavanje posteljine i drugog kućnog tekstila.

Svaka je djevojka sama vezla ruho koje će udajom ponijeti u novi dom; vez je pokazivao njezinu vještinu i marljivost, a ljepota i količina tako ukrašenog tekstila svjedočile su o imovinskom statusu obitelji. Nerijetko je jedan krevet u kući služio samo tome da se na njemu izloži slijepo ukrašena posteljina; jedan takav vidjet ćemo i u kući gospodine Erdeca u Peterancu.

Pridružite nam se 31.3.2022. od 12:30 na Prvom programu Hrvatskog radija, i u reportaži Put pod noge upoznajte gospodine Erdeca, čovjeka zlatnih ruku.


Peteranečka soba

Peteranečka soba

Foto: Irena Plejić Premec / HRT

Minijaturne replike tradicijskih predmeta

Minijaturne replike tradicijskih predmeta

Foto: Irena Plejić Premec / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Put pod noge

Autorske reportaže o povijesnim mjestima, znamenitim ljudima i zanimljivim događajima diljem Hrvatske zabilježene mikrofonom novinara i suradnika Odjela djeca, mladi, obrazovanje i znanost. . .

Poslušajte u Slušaonici