Hrvatski radio

Prvi program

Umjetnost za djecu

07.12.2021.

05:57

Autor: Hrvatski radio

Umjetnost za djecu

Umjetnost za djecu

Foto: HR / HR

Umjetnost za djecu nagrađivani je multimedijski projekt Hrvatskoga radija i nakladničke kuće AGM koji je iznjedrio 6 znanstveno-popularnih knjiga i istoimeni radijski serijal. 

Namijenjen je prvenstveno djeci starije školske dobi, može odlično poslužitiza korištenje kao dodatni materijal u nastavi likovne kulture, kreativnim radionicama, ali i za samostalno učenje i istraživanje. Osim objašnjavanja osnovnih pojmova iz povijesti umjetnosti, glavna nam je namjera osvijestiti mladu publiku o tome kako je umjetnost prostor igre i slobode u koji smo svi pozvani! Stoga, zajedno u avanturu!


Dok otkrivate s nama tko je izmislio vodene boje, što se noću događa u muzeju ili slušate kriminalističku priču o jednoj svetici, smaragdu i lopovu – zaposlite i ruke! Upustite se u izradu vlastitih boja, pripremite „ručak s porukom“ koristeći se znanjem o simbolici hrane i cvijeća ili napravite okvir za svoju fotografiju…Knjige iz serijala Umjetnost za djecu ilustrirao je akademski slikar Danijel Srdarev, a autorice teksta su Jasna Kohnert-Stavehagen i Irena Plejić Premec


Projekt Umjetnost za djecu dobio je niz nagrada i priznanja za dizajn i ilustraciju, a o pedagoškim vrijednostima projekta najbolje govore riječi dr. Dubravke Zime: „Osnovna poruka (…) je upravo to da dječja kultura nije nešto izdvojeno, reducirano, smanjeno i da ona ne mora biti tako strašno nadzirana, pa ni tako jako pedagoška. Ovdje se ništa ne smanjuje, naprotiv, imam dojam da se sve širi…“ 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.