Hrvatski radio

Prvi program

Uređeno društvo

04.02.2022.

15:47

Autor: Irena Plejić Premec

Suradnja

Suradnja

Foto: - / Pixaby.com

Hrvatsku njezini građani ne doživljavaju kao uređeno društvo. Zašto je to tako? Postoje li parametri prema kojima se može ustanoviti je li neko društvo uređeno, a drugo nije?

Grubo sažeto, u uređenom društvu, ili bolje reći u društvima koje teže biti takva, ista pravila vrijede za sve, građani vjeruju institucijama, a one koji krše zakon – sustiže kazna.


„Povjerenje članova društva u državu i njezine institucije svodi se zapravo na relativno stabilan stupanj izvjesnosti da će svaki građanin za svaki zakonom predviđeni korak koji će učiniti u odnosu prema bilo kojoj društvenoj instituciji ostvariti pravo koje mu zakonito pripada. Nepovjerenje u taj mehanizam rezultat je nesigurnih i maglovitih odnosa koji ne nude izvjesnost ishoda, nego upravo suprotno, da se za svaku uslugu mora predvidjeti nekakav alternativni put jer predviđeni i zakonom utemelji put ne donosi očekivan rezultat. Taj se alternativni put uglavnom svodi na neformalne poticaje, kao i poneku izvaninstitucionalnu aktivnost (preporuku, prijetnju, ucjenu, protuuslugu, 'nagradu') kako bi se konkretna usluga ostvarila”, piše sociolog dr. Renato Matić u svome tekstu „Hrvatsko društvo i začarani krug kriminala”. Posljedica takvoga stanja je da smisao postojanja društvenih normi i pravila postaje mutan, a gubi se i svijest o zajedničkim vrijednostima na kojima se te norme temelje. Nepovjerenje u institucije širi se i horizontalno, građani gube povjerenje jedni u druge...


Istraživanja, na žalost, pokazuju da u Hrvatskoj postoji veliko nepovjerenje u državne institucije, a isto tako i veliko nepovjerenje među građanima. Zašto je to tako i može li se takvo stanje promijeniti? Kako naći put iz začaranog kruga?


O uređenim i neuređenim društvima, o vlasti i njezinim građanima i građanima i njihovoj vlasti i o odgovornosti jednih i drugih za to kakvo društvo grade, govorimo u ciklusu Poveznice 8.2. i 15.2. od 13:10 na Prvom programu HRA, u emisijama "Uređeno društvo" i "Politika i struka", u kojima nam je gost sociolog dr. Renato Matić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici