Hrvatski radio

Prvi program

Utvrde - sudbina jednog grada

04.10.2022.

08:42

Autor: HRA

Kaštel u Puli

Kaštel u Puli

Foto: Povijesni i pomorski muzej Istre / -

Pulski fortifikacijski sustav ubraja se među najsloženije obrambene sustave na Mediteranu. 

U Puli krajem 18. stoljeća živi manje od 1000 stanovnika. Nakon Bečkog kongresa 1815. grad će biti pripojen Habsburškoj Monarhiji, u čijem će sastavu ostati do njezina kraja. Prijelomna godina za Pulu bit će 1848. kada Venecija prestaje biti glavna ratna luka Monarhije. Odlukom mladoga cara Franje Josipa I, flota se seli u Pulu, koja će se u sljedećih nekoliko desetljeća pretvoriti u središnju vojno-pomorsku bazu, zaštićenu složenim, planski građenim sustavom utvrda. 


Nekadašnja mletačka utvrda na pulskom Kaštelu u 19. stoljeću postaje centralnom građevinom golemog fortifikacijskog sustava koji čini čak 28 utvrda i koji se proteže na 700 kvadratnih kilometara. Fortifikacijska će arhitektura biti i određujući čimbenik prostornog razvitka Pule, grada koji se u to vrijeme počinje urbanistički oblikovati. Pretvaranje Pule u glavnu ratnu luku Habsburške Monarhije preobrazit će grad, kako u urbanističkom tako i u društvenom smislu i identitetskom smislu. Od nevelikog mediteranskog grada s oko 1000 stanovnika, Pula postaje dinamičan migracijski grad. Stanovništvo će joj se u sto godina gotovo ustostručiti. Trajno, ili češće privremeno, ovdje se naseljavaju vojni časnici, ali i različiti stručnjaci koji rade za vojsku, no najveći broj novih stanovnika grada čine vojnici koji dolaze iz drugih dijelova Monarhije: iz Kranjske, Štajerske, Tirola, Mađarske… 

Osim nadzemnih utvrda građenih i nadograđivanih tijekom desetljeća, neposredno prije Prvog svjetskog rata austrijske će vlasti ispod pulske utvrde prokopati i sustav podzemnih hodnika koji postoji i danas. 


Posljednjih godina pulska se fortifikacijska baština oživljava obnavljanjem i pronalaženjem novih svrha ovih prostora. Na pulskom Kaštelu, u prostorima Povijesnog i pomorskog Istre, otvoren je multimedijski Fort centar koji je nedavno dizalom povezan s podzemnih hodnicima i izložbenim prostorom u njima.


U emisiji Poveznice, prošetat ćemo izložbom u Fort centru, bastionima pulske utvrde i njezinim podzemljem, a naši će vodiči biti viša kustosica Katarina Marić i viša kustosica Katarina Pocedić iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli..

Budite s nama 4.10. i 11.10 od 12:30 na Prvom Programu Hrvatskoga radija i otkrijte kako su građene pulske utvrde, tko je i kako u njima živio, kako su promijenile grad, te što se s njima događa danas. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici