Hrvatski radio

Prvi program

Vrijeme orebićkih kapetana

05.09.2022.

12:27

Autor: HRA

Pogled na Orebić sa starog kapetanskog groblja

Pogled na Orebić sa starog kapetanskog groblja

Foto: Irena Plejić Premec / HRA

U drugoj polovici 19. stoljeća Orebić na Pelješcu bio je jedno od najvažnijih pomorskih središta na Mediteranu

Orebić je danas popularno ljetno turističko odredište na Jadranu gdje posjetitelji uživaju u lijepim plažama, dobrim pelješkim vinima, moru... Prepoznatljiv je po arhitekturi kapetanskih kuća, kamenih ljepotica sagrađenih u vrijeme kada su morima vladali jedrenjaci, a rivom kojom danas šeću turisti, šetali pomorski kapetani s obiteljima.


Nakon što su godinama plovili u sastavu dubrovačke trgovačke flote, godine 1865. Pelješčani u Orebiću osnivaju vlastito, pomorsko društvo.


„Pelješčani, umjesto da novcem što vam pritječe kupujete tkanine ili peružine koje ne nose nikakvu korist, kupujte akcije našeg pomorskog društva!” Tko je 1865. poslušao ovaj poziv osnivača Pelješkog pomorskog društva – dobro je uložio, a osim Pelješčana, to su učinili i ulagači iz drugih gradova Hrvatske, ali i Carigrada, Trsta, Mariupolja, Marseillea i drugih pomorskih središta.


Sljedećih dvadesetak godina trgovački jedrenjaci u posjedu društva izvoziti će lokalne proizvode i sirovine: masline, vino, ulje, kamen i drugo, a na dugim plovidbama prevoziti rusko i ukrajinsko žito i ugljen iz Odese u Englesku, šećer, sol i pamuk preko Atlanskog oceana, drvo iz luka Meksičkog zaljeva...


Sa svojih su putovanja, orebićki kapetani donosili i egzotično bilje s dalekih obala i sadili ga u svojim vrtovima, u kojima su mogli uživati kada nisu bili na moru. Gradili su svojim obiteljima lijepe kuće; za ono vrijeme luksuzna, ali ne i razmetljiva zdanja koja i danas krase orebićke gradske vizure. Kupovali su i umjetničke predmete, naručivali slike, donosili u Orebić najnoviju europsku modu, odjeću i tkanine. Ulagali su i u razvoj mjesta: u to je vrijeme,između ostaloga, u Orebiću izgrađen vodovod. Bili su iznimno dobro obrazovani, govorili strane jezike, čitali na njima i neki za sobom ostavili vrijedne biblioteke. Bilo je to zlatno doba grada.


No, krajem stoljeća, morima će zavladati neki drugi brodovi, ne više na jedra, nego na paru. U rujnu 1891. ugasit će se Pelješko pomorsko društvo. Imovina će biti rasprodana, pa tako i jedrenjaci. Zlatno doba orebićkih kapetana zauvijek je prošlo. Ipak, i danas ima onih koji slijede njihov trag.


U vrijeme jedrenjaka u emisiji Poveznice 6.9.2022. na Prvom programu Hrvatskoga radija od 13:10 vodi nas Vesna Suhor, ravnateljica Pomorskog muzeja u Orebiću.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici