Hrvatski radio

Prvi program

Za zdravlje duha i tijela

03.04.2023.

13:25

Autor: HRA

Razglednica Varaždinskih Toplica

Razglednica Varaždinskih Toplica

Foto: - / Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Termalna lječilišta u prošlosti su bila mjesta živog kulturnog i društvenog života... 

Uglavnom su u toj vrsti socijalizacije uživali povlašteni i bogati, oni koji su imali dovoljno vremena i novca koji su mogli potrošiti za brigu o tijelu i duhu. No ne uvijek i nužno samo oni – vremena su se mijenjala i svako je od njih donosilo svoj duh, pravila, zakone, ukus i klijentelu. O tome svjedoči i povijest našeg najstarijeg termalnog kupališta, Varaždinskih toplica. Ovdje su puna 4 stoljeća rane liječili rimski legionari, srednjovjekovni puk namakao bolesne noge, a ranarnici ga liječili puštanjem krvi. Ovdje su se kupali biskupi, gospoda čitala novine ispred hotela, dame svraćale radi osvježavajuće promjene društva i okoline, oporavljali se vojnici Austro-Ugarskoga carstva, u socijalizmu radnice i radnici dolazili na besplatne rehabilitacije i liječenja. I svako je vrijeme ovdje ostavilo neki trag. Kroz stoljeća nije se mijenjala samo arhitektura nego i običaji i pravila kupališnog života, kao i kulturna ponuda. 


 O zanimljivostima iz kulturne povijesti Varaždinskih toplica govorimo u emisiji Poveznice 11.4.2023. od 12:23 na Prvom programu HRA, u drugom i posljednjem nastavku serijala o 2000 godina kupališne tradicije u ovome kraju.Varaždinske Toplice 1903.

Varaždinske Toplice 1903.

Foto: - / Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici