Hrvatski radio

Prvi program

Zelena kemija nema alternativu

23.02.2022.

14:09

Autor: Hrvatski radio

Terariji - lijek za betonsku džunglu

Terariji - lijek za betonsku džunglu

Foto: Kod nas doma / HRT

Svjesni smo da bez kemije ne možemo, pitanje je samo kakva će ona biti, pogotovo danas kada se sve više okrećemo prirodi i prirodnom. A upravo je kemija sredstvo koje nas može dovesti do cilja - zdravijeg i kvalitetnijeg života. To  sredstvo zove se Zelena kemija.

Mehano kemija možda nije toliko vidljiva oku javnosti, ali ako uspije smanjiti emisiju ugljikovog dioksida i ostale emisije otpada, što joj je i cilj, već smo napravili jedan veliki korak ka boljoj budućnosti.

Dr.sc. Krunoslav Užarević

Iako neki to mogu pomisliti, ne radi se o oksimoronu. Zelena kemija podrazumijeva novo poimanje kemije i kemijskog inženjerstva, do čega je dovelo razmatranje načina provođenja kemijskih procesa i reakcija uz minimalni utjecaj na okoliš. Koncept zelene kemije, naime proizlazi iz pitanja: "Možemo li određenu reakciju provesti na energijski učinkovitiji način i tako da ne proizvodimo toliko otpada?"

Kemičari danas vrlo intenzivno rade na otkivanjima novih, zelenijih načina reakcije među kemijskim elementima, a u Hrvatskoj se posebno razvila mehano kemija kao dio zelene kemije i naši su znanstvenici u tom polju među najboljima u svijetu. S jednim od njih dr.sc. Krunoslavom Užarevićem s Instituta Ruđer Bošković razgovarali smo i mi, a razgovor možete poslušati u emisiji Oko znanosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Oko znanosti

Emisija Oko znanosti otkriva novosti iz svijeta znanosti i tehnologije. U suradnji s vrhunskih znanstvenicima nastoji objasniti neke prirodne pojave i zakonitosti te kako na najbolji način iskoristiti tehničke mogućnosti. O tim i mnogim drugim temama slušajte srijedom na 1. programu HRA.

Poslušajte u Slušaonici