Hrvatski radio

Prvi program

Žene i tehnika

23.05.2022.

13:00

Autor: Irena Plejić Premec

Žene i tehnika

Žene i tehnika

Foto: - / pixabay.com

Žene su dugo bile zanemarene u povijesti znanosti i razvoja tehnike; tek će kraj 20. stoljeća donijeti pojačan interes za istraživanje ženskog doprinosa u tim područjima.  

Koji je stvarni doprinos žena razvoju tehnike, teško je ustvrditi. Povijesno gledano, žene su pristup u područje tehničkih znanosti osvojile vrlo kasno, pa ih i leksikoni i literatura o povijest znanosti ne bilježi mnogo. Nerijetko su stvarale u sjeni muškaraca kojima su kasnije pripisivana njihova otkrića, ili koji su sami prešućivali doprinos svojih kolegica. No, unatoč preprekama, predrasudama i protivljenjima, žene su ostavile su svoj trag u ovome području i pridonijele razvoju tehnike mnogo više nego što je to općepoznato.


Među domaćim stručnjakinjama koje su poslije Drugog svjetskog rata doprinijele razvoj tehnike i industrije, ali i obrazovanju iz tih područja istaknut ćemo ovom prilikom Milenu Varićak, Vjeru Marjanović-Krajovan i Zlatu Bartl.


Milena Varićak bila je jedna od vodećih stručnjakinja na polju vakuumske tehnike, autorica i koautorica brojnih knjiga i udžbenika, između ostalih i legendarne Zbirke zadataka iz fizike za srednje škole, koja se upotrebljavala puna tri desetljeća i doživjela 28 izdanja.


Vjeru Marjanović-Krajovan pamtimo kao prvu doktoricu tehničkih znanosti u Hrvatskoj, profesoricu na Kemijskom odjelu Tehničkog fakulteta, predsjednicu Zavoda za analitičku kemiju i jednu od osnivačica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Metalurškog fakulteta u Sisku i Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu.


Zlata Bartl, stručnjakinju za prehrambenu tehnologiju sudjelovala je u kreiranju receptura za prve Podravkine juhe u vrećici koje su i danas omiljene, a predvodila je i stručni tim koji je stvorio najpoznatiji hrvatski prehrambeni proizvoda – Vegetu.


O tome zašto su žene nevidljive i zanemarene u povijesti znanosti, kakav je njihov stvarni doprinos tehničkim i prirodnim znanostima, te kako su tehnička dostignuća mijenjala položaj žene, slušajte u emisijama iz ciklusa Poveznice 24.5. i 31.5. od 13.30. 

“Žene moraju shvatiti da je njihova vrijednost iznad pravila koja diktiraju muškarci i potrošačko društvo.”

Rita Levi-Montalcini

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Poveznice

Emisija se bavi širokim spektrom tema u kojima se spajaju spoznaje društveno-humanističkih i prirodnih znanosti te umjetnost i kultura. Istražujemo kako znanstvene spoznaje, umjetnost i mediji, razvoj tehnike, ekološke promjene i ekonomski uvjeti oblikuju svijet i našu svakodnevicu.

Poslušajte u Slušaonici