Hrvatski radio

Prvi program

30 godina od Prve mirovne inicijative majki 1991.

18.01.2022.

11:40

Autor: Miruna Kastratović

Iz Vjesnika, 20. siječnja 1991.

Iz Vjesnika, 20. siječnja 1991.

Foto: Braniteljski.hr / -

Mirovnu inicijativu kojom se jedna majka vojnika u JNA obratila predsjedništvu tadašnje države i zapovjednišvu te vojske u samo dva dana potpisalo je 64 tisuće ljudi. Apel dotad nedodirljivoj JNA napisala je Josipa Milas Matutinović, a potpisi su se na poziv radija 101 prikupljali na središnjem zagrebačkom trgu 17. i 18 siječnja. Bila je to prva i najranija javna mirovna inicijativa u Hrvatskoj. 

U strahu za sina koji je služio vojsku u Sloveniji Josipa Milas Matutinović napisala je pismo s apelom da se mladi ročnici ne pretvaraju u ubojice. Krenuvši na posao 16. siječnja otišla je do Omladinskog radija s pismom koje je sastavila te noći i predložila zajedničku akciju. Već na putu do posla čula je na radiju đingl koji poziva građane da se uključe i potpišu peticiju. 


- Imali smo jedan štand i nekakve papire i prikupljali smo potpise. Dan je bio siv, hladan i vjetrovit. Mi smo tada prikupili 64 tisuće potpisa. Nisam vjerovala da taj moj strah i osjećaj užasa zbog onoga što se može dogoditi, dijeli toliko ljudi.

Večernji list, 18. siječnja 1991.

Večernji list, 18. siječnja 1991.

Foto: Večernji list / -

Josipa Milas Matutinović o odazivu građana

Potpise su kasno navečer 18. siječnja predale hrvatskom članu Predsjedništva SFRJ Stjepanu Mesiću uhvativši ga u prigodi jednog koncerta. On ih je navodno odnio u Beograd. Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu Marija Slišković kaže kao će se truditi te liste s potpisima vratiti nazad u Zagreb i spremiti ih u neku arhivu da se ne izgube. 


Potpisivanju peticije prethodio je desetodnevni ultimatum koji je  9. siječnja 1991. donijelo predsjedništvo SFRJ, uz potporu generala Veljka Kadijevića i cjelokupnog vrha JNA, a koji je istjecao 19. siječnja. Postavljanje tog ultimatuma izazvalo je strah među hrvatskim građanima, a majke, u strahu za živote sinova na odsluženju vojnog roka u JNA, odlučile su se na prvi pisani apel s ovakvim masovnim odazivom hrvatskih građana. Mirovni apel upućen je na adrese Predsjedništva SFRJ te Saveznog sekretarijata za narodnu obranu i generala Veljka Kadijevića. (Izvor Braniteljski.hr)

Marija Slišković čita tekst mirovnog apela

Ovaj tekst, emisiju i današnji Dan mirovnih inicijativa posvećujem Josipi Milas Matutinović koja je nažalost umrla u prosincu prošle godine. U udruzi nas je sve manje, a nismo još sve dokumentirali koliko bi trebalo.

Marija Slišković

Marija Slišković dodaje.


- Nikad se nije dogodilo pozitivno priznanje onoga što je Josipa Milas Matutinović pokrenula. Nije postala poznata kao osoba koja je pokrenula prvu mirovnu inicijativu majki u Hrvatskoj i nije dobila ni jedno priznanje. Da ja i udruga Žene u Domovinskom ratu nismo inzistirale ne bi se ni službeno taj dan proglasio Danom mirovnih inicijativa grada Zagreba. 


  

Mislim da je taj dan vrlo značajan jer pokazuje da hrvatski narod u siječnju 1991. nije tražio rat, nego mirno rješenje problema.

Marija Slišković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici