Hrvatski radio

Prvi program

Žitozajednica: Cijene kruha i pekarskih proizvoda su realne i teško da će padati

23.01.2023.

20:41

Autor: Aleksandra Funes

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U Dnevnom ritmu Hrvatskoga radija analizirali smo poskupljenja hrane, kakva se kretanja očekuju idućih mjeseci na tržištu kada su u pitanju cijene žitarica i mesa?

Sirovine, cijene žitarica, više nisu na nezampaćenim rekordnim razinama, a ima li onda prostora da se smanje cijene kruha i pekarskih proizvoda, direktorica Žitozajednice Nada Barišić smatra da su sadašnje cijene realne i da je teško da će doći do njihovog pada.


- Prema financijskim podacima za pekarsku industriju u pretprošloj godini to je razdoblje povoljnije od prošlogodišnjega u kojemu pekarska industrija bilježi pad od 70 posto, što znači da su troškovi rasli daleko većom stopom nego su to cijene finalnog proizvoda pratile, tako da smatram da do nekakvog snižavanja cijena u razdoblju koje slijedi neće doći, zato što je prošla godina bila daleko izazovnija za taj sektor, objasnila je Nada Barišić.


Kakvo je stanje sa žitaricama i imamo li ih dovoljno, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak kaže da smo samodostatni, a što se tiče proizvodnje pšenice ona se u prošloj godini povećala za 1,5% u odnosu na pretprošlu godinu.


- Isti indeks povećanja je i kod ječma i sve one crne prognoze iz proljeća prošle godine nisu bile opravdane. Tada se, zbog suše, prognozirao pad prinosa pšenice. No, u 2022. bilo je gotovo milijun tona, što je na razini 2021. godine, te imamo dvostruko više nego što su naše potrebe, rekao je Majdak i iznio cijene na početku ove godine u usporedbi s prošlom godinom.


Pšenica


Prosječna veleprodajna cijena pšenice u 2. tj. 2023. godine niža je 6,06% u odnosu na cijenu zadnjeg tjedna 2022. godine. U odnosu na prošlu godinu, veleprodajna cijena pšenice u 2. tjednu ove godine viša je za 14,81% , a u odnosu na 2021. godinu za 72,2%  Tijekom 2022. godine na domaćem ali svjetskom tržištu bilježimo rekordno visoke cijene pšenice, značajniji rast cijena započeo u ožujku 2022. godine. Cijene pšenice početkom godine ove godine su i dalje visoke, no niže su nego krajem prošle godine.


Kukuruz


U odnosu na cijene s kraja 2022. godine, trenutno su veleprodajne cijene kukuruza na nešto nižim cjenovnim razinama, ali i dalje osjetno više nego što je to bilo uobičajeno za domaće, ali i svjetsko tržište. U odnosu na isti tjedan 2022. godine cijene kukuruza u 2. tj ove godine više su za 32%, a u odnosu na cijene u 2021. godini za 94 %.


Brašno


Početkom 2023. veleprodajne cijene glatkog brašna nisu se značajnije mijenjale u odnosu na cijene druge polovice 2022. godine. Cijena oštrog brašna početkom godine viša je nego krajem 2022. godine, no nije značajno različita u odnosu na cijene u prošloj godini. Prošle godine bilježili smo najviše veleprodajnih cijena oštrog i glatkog brašna u zadnjih par godina. Oštro brašno je prošle godine u prosjeku bilo skuplje za 28% u odnosu na prosječnu cijenu u 2021. godini, a glatko 57,6%. Početkom ove godine oštro brašno je bile 6,56% skuplje nego u zadnjem tjednu 2022. godine, a cijene glatkog brašna bile su iste kao lani, no u drugom tjednu ove godine bilježimo pad cijena od 7,02% u odnosu na prvi tjedan ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici