Hrvatski radio

Prvi program

Bogdanović: 140 kvadratnih kilometara ostalo je minirano

26.05.2023.

23:06

Autor: Jelena Jularić

Eksplozija na Zrinjevcu, jedan radnik ozlijeđen

Eksplozija na Zrinjevcu, jedan radnik ozlijeđen

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Zagrebačka policija potvrdila je da je tijekom izvođenja radova na krovištu zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na zagrebačkom Zrinjevcu, eksplodirala zaostali dio kazetne bombe, takozvani "zvončić", pri čemu je ozlijeđen 27-godišnji indijski državljanin.


Policija dodaje da mu je pružena liječnička pomoć u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen, kao i da je na mjesto događaja izašao inspektor zaštite na radu. Do eksplozije je došlo na krovištu zgrade HAZU-a, kada su radnici skidali krov te krenuli uklanjati ljepenku koja se nalazi ispod. Riječ je o eksploziji  "zvončića", projektila koji je dio zabranjenih kazetnih bombi kojim su srpski agresori gađali Zagreb 2. i 3. svibnja 1995. godine, kada je poginulo sedmero građana.

Ima li još zvončića u centru Zagreba? Planiraju li se ponovno pretražiti sumnjiva područja u centru metropole? Koliko je još ima mina iz Domovinskog rata koje nisu uklonjene? Načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić kaže kako su kazetne bombe vrlo opasne i ukoliko se nađemo u njezinoj blizini ne bismo trebali
upravljati njome, već pozvati policiju koja će ju ukloniti i uništiti.


Pirotehničari ne mogu procijeniti koliko je ukupno bilo zvončića u centru Zagreba koji su eksplodirali i onih koji nisu. Kod svih ispaljenih projektila, prema najgrubljim procjenama, neeksplodiranih ostaje od 10 do 25 posto, rekao je načelnik Hrvatskog centra za razminiranje Nikša Bogdanić.


- Radnici koji rade na skeli, ukoliko uoče nešto sumnjivo, trebali bi nazvati protueksplozijsku zaštitu i stručne službe na brojeve 112 i 194. Bolje je svakako nazvati nekoga i ako se radi o krivoj procjeni, nego da se dogodi nesreća, kaže Bogdanić.


Razminiranje je teže u gradovima nego na oranicama i poljoprivrednim zemljištima. Oko 140 kvadratnih kilometara ostalo je minirano u šest županija.


- Građane upozoravamo na njihovu označenost – svake godine provjeravamo jesu li table minske opasnosti na svom mjestu. Kad se sumnjivi minski prostor smanji, te
table uklanjamo. Upozoravamo da se iza njih ne ide, kaže Bogdanić.


Hrvatska bi 2026. godine trebala postati država bez mina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici