Hrvatski radio

Prvi program

Briga za najsiromašnije misija je i poslanje Crkve te obveza društvene zajednice

04.04.2022.

13:06

Autor: HRT

Blaženka Jančić, Romana Galić, s. Jelena Lončar

Blaženka Jančić, Romana Galić, s. Jelena Lončar

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Pandemija, potres i rat u Ukrajini koji je izazvao val izbjeglica i globalnu krizu posebno pogađa one najslabije u društvu ali je uzrok i novom siromaštvu. Briga za najsiromašnije misija je i poslanje Crkve te obveza društvene zajednice. U emisiji Susret u dijalogu ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar i v. d. pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba dr. sc. Romana Galić govorile su o novim izazovima s kojima se suočavaju, međusobnoj suradnji i pomaganju ranjivim skupinama društva. 

Od početka rata u Ukrajini Caritas Zagrebačke nadbiskupije uključio u pomaganju izbjeglicama humanitarnom akcijom "I sitno je bitno" te su odmah krenuli i u pripremanje objekata za prihvat izbjeglica. Ovih su dana u Caritasovoj kući u zagrebačkoj Kustošiji smjestili 11 osoba, a uskoro dolazi još 6. Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena opisuje jučerašnji dirljiv susret i proslavu rođendana sedmogodišnje djevojčice u Caritasovoj kući. Unatoč zabrinutosti i tuzi, pa i jezičnoj barijeri, neprocjenjiv je jedan zagrljaj i blizina koja je djeci izbjegloj iz Ukrajine potrebna te podrška majkama koje su svoje muževe i očeve ostavile u Ukrajini, na ratištu i s neizvjesnošću prate događanja i što će s njima biti. 

s. Jelena Lončar

s. Jelena Lončar

Foto: Blaženka Jančić / HRT

V. d. pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba dr. sc. Romana Galić ističe kako se Grad vrlo brzo uključio u integraciju djece iz Ukrajine u odgojno-obrazovne ustanove. Premda su traume neminovne, ističe kako se potrebno potruditi da se toj djeci pruži bolja budućnost. Grad Zagreb je organizirao i javni prijevoz, prehranu u suradnji s Caritasom, besplatan ulazak u knjižnice i na svim razinama Grad ima otvorena vrata. Kazala je kako je u motelu Plitvice trenutno 131 osoba, u Gradu mladih 31, u Rakitju 50 osoba te će svaki oblik pomoći koji je potreban raseljenim osobama Grad Zagreb pružiti.


Nakon pandemije, potresa i krize koja je nastala zbog rata u Ukrajini još je važnija suradnja humanitarnih organizacija, kako crkvenih tako i onih gradskih i državnih.


Dr. Galić ističe dobru suradnju i partnerstvo s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije na mnogim projektima i u kreiranju strateških dokumenata kako bi zajedno pomogli najugroženijim sugrađanima. Ističe dobru suradnju i s Crvenim križem te udrugama jer, kako kaže, samo u snažnoj sinergiji i zajedništvu možemo napraviti male pomake koji su zapravo za naše sugrađane veliki. I s. Jelena Lončar suradnju je ocijenila kvalitetnom jer smatra da je lako surađivati s onima koji osjećaju i žive za ljude u potrebi i kojima je bitan svaki čovjek.


Romana Galić

Romana Galić

Foto: Blaženka Jančić / HRT

Caritas Zagrebačke nadbiskupije provodit će već treći europski projekt iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije kroz koji će obuhvatiti oko četiri tisuće korisnika s područja Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Da bi došli do korisnika Caritas Zagrebačke nadbiskupije surađivat će s župnim karitasima i Centrima za socijalnu skrb, ističe ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar. Kroz projekt „Caritas, ne riječima već djelima“ želi se kroz četiri podjele paketa hrane i jednu podjelu paketa higijenskih potrepština doći do korisnika koji su često zaboravljeni od sustava i društva, a na rubu su egzistencije. Najveća vrijednost ovog projekta je u susretu s tim ljudima. U ruralnim sredinama često su ti ljudi osamljeni, pogotovo starije osobe koje žive s malim mirovinama ili uz podršku sustava za socijalnu skrb i nemaju nikoga tko bi došao do njih. Njima puno znači dolazak naših volontera, komunikacija i njihova blizina. Često se ti susreti nastavljaju i kad se završi neki projekt. U bogatstvu susreta je neprocjenjiva vrijednost, ističe ravnateljica s. Lončar.


Unatrag nekoliko godina, iz europskog socijalnog fonda i drugih fondova Grad Zagreb povukao je u ovom području više od deset milijuna kuna. Usmjerili su se na najugroženije skupine, na uključivanju na tržište rada i pomoć korisnicima, kaže dr. sc. Romana Galić te ističe još dvadesetak gradskih ustanova u području socijalne zaštite koje također povlače sredstava iz europskih fondova. U 2020. godini prijavili su preko dvadeset projekata kako bi unaprijedili socijalne usluge i podigli kvalitetu života sugrađana.


Dr. Galić upozorava kako bi moglo doći do povećanja broja korisnika što primjerice nije bilo primijećeno odmah nakon pandemije i potresa. Prateći trendove i dosadašnje europske i svjetske krize, kaže kako se može naslutiti da s izvjesnim odmakom od godinu dana dolazi do povećanja onih koji su u riziku od siromaštva ili čak novo siromašnih sugrađana tj. onih koji su u povećanom riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Ističe da se radi toga ide prema uključivanju novih mjera i aktivnosti za pomoć i podršku. Posebno spominje energetsku krizu koja dovodi do otežanog života građana te kaže da je pripremljen novi paket mjera koji će se odnositi na ublažavanje energetskog siromaštva, a te su mjere namijenjene onima koji su u riziku od siromaštva; obiteljima, samačkim kućanstvima. Mjere obuhvaćaju i izvjesnu edukaciju i pomoć kako bi se energetsko siromaštvo smanjilo. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Struji struja

obnovljivi izvori energije

Emisija

Susret u dijalogu

Vođena emisija uživo o aktualnim i problemskim temama vezanim u život i djelovanje Katoličke crkve, vjerskih zajednica, aktualnim društvenim moralno-etičkim tema, temama vezanim za međureligijski dijalog i ekumenizam te aktualnim religijskim kretanjima u svijetu.

Poslušajte u Slušaonici