Hrvatski radio

Prvi program

Čakovec: "Djeca sama traže da ih se izdvoji iz obitelji"

09.03.2023.

17:31

Autor: Kristijan Pelc

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Nemamo kuda s djecom koju treba izdvojiti iz obitelji, s djecom iz nasilnih i zanemarujućih obitelji, na to je nekoliko Centara za socijalnu skrb upozorilo ministarstvo i nadležne institucije. Socijalni radnici napisali su kako ne mogu preuzeti odgovornost za sigurnost djece koju nemaju gdje smjestiti. Apeli zbog alarmantnog stanja izgleda da su urodili plodom, jer je resorni ministar Marin Piletić odredio povećanje kapaciteta za smještaj djece u Zagrebu, Koprivnici i Čakovcu. Trenutnu situaciju objašnjavaju Renata Sever iz Društva socijalnih radnika Međimurja i socijalna radnica u centru za socijalnu skrb Čakovec, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj Jasna Čurković Kelava i Melita Čusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Nekoliko centara pisalo je ministarstvu kako bi upozorilo na to da je sve veći broj djece u potrebi i riziku koje više nisu u stanju zaštititi. Među njima i centar Čakovec. O tamošnjoj situaciji Renata Sever ističe da imaju 500 djece koja su trenutno u riziku. Imamo puno romskih naselja, a to su brojne obitelji, dodaje Sever. Radi se djeci bez nadzora, sve se više konzumira alkohol, kanabioidi. 


- Nije pretjerano reći da djeca sama dođu do socijalnih radnica kad ih vide u naselju i mole ih da ih odvedu jer to više ne mogu izdržati, kaže Sever. U ovom trenutku nama je najveći problem to što ne možemo ići sa sudskim mjerama izdvajanja jer ih nemamo gdje smjestiti.


U Dječjem domu Zagreb povećao se broj djece. Nakon slučaja Pag broj djece u domu povećao se s 40 na 90, to dovoljno govori o tome koliko se intenzivirao rad centara za socijalnu skrb na terenu, ističe ravnateljica Dječjeg doma Zagreb u Nazorovoj Jasna Čurković Kelava. 


- Problem je tim veći jer je Nazorova jedna od rijetkih pružateljica tih usluga za malu djecu jer prima djecu do 3 godine.


Melita Čusek, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kaže da nemaju podatak o broju djece koja čeka na smještaj. 


- U Međimurju je specifična situacija i to nije samo pitanje smještaja. Međutim, to je puno složenije pitanje i trebalo bi se djelovati na više razina kao što su pružanje potpore u zajednici. Drugi dio bi bilo ojačavanje obitelji i pomagati roditelja kod kojih su djeca privremeno izdvojena. Na tome ministarstvo radi već godinama, dodaje Čusek. Mi vidimo od 2015. blagi trend porasta smještene djece. Osnovali smo povjerenstvo 2021. koje prati izdvojenu djecu i jako je velik broj djece u sustavu dulje od tri godine, to je 30 posto djece, ističe Čusek i dodaje da je to velik postotak i zadaća je ministarstva da se pozabavi time.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici