Hrvatski radio

Prvi program

Civilno društvo i korisnici žive na margini

07.12.2021.

05:03

Autor: Hrvatski radio

Civilno društvo i korisnici žive na margini

Civilno društvo i korisnici žive na margini

Foto: - / Pixabay

Udruge i korisnici njihovih projekata i dalje ne znaju kako će preživjeti iduću godinu, sačuvati plaće i socijalne usluge jer programiranje novog proračunskog razdoblja od 2021. do 2027. još traje. Objavljena je druga Odluka o financiranju u okviru poziva Jačanje kapaciteta OCD-a, jedinog trenutačno otvorenog poziva na koji se mogu javiti udruge civilnog društva i osoba s invaliditetom. O tome što udruge mogu očekivati od idućeg SF+ fonda i na koji način će se rasporediti novac u emisiji Šesto čulo, provjerila je Miruna Kastratović.

Evaluacije za neke projekte još traju, već su potpisani neki ugovori prošli tjedan.


 - Planira se opet na tjednoj ili dvotjednoj razini potpisivati ugovore dok se ne iscrpi financijska omotnica. Plan je da se redovito potpisuju ugovori kako pojedini procesi budu završeni i pojedine projektne prijave evakuirane tako će se pristupiti potpisivanju. Tako da vjerujemo da će to biti vrlo skoro - istaknula je Mekeš.


 Poručila je i kako od planiranih iznosa neće ostati neugovorenih sredstava.


 Udruga Adopta u partnerstvu s još četiri organizacije civilnog društva prijavila se na Poziv, no i dalje nema informacija o odluci. Dubravka Marušić iz Adopte apelira na potrebu izvjesnosti i jasnog planiranja.


 - Kad spominjem izvjesnost, onda pod time primarno mislim na jačanje partnerstva između organizacija civilnog društva i tijela u sustavu u smislu da se unaprijedi naša međusobna komunikacija i informiranost. - rekla je Marišić ističući da zaista velike nade polažu u natječaj.


 - Prošlo je devet mjeseci mi zapravo tapkamo u mraku i ne znamo koja je sudbina tih naših projekata. Naši korisnici prvi moraju imati izvjesnost hoće li dobiti neku uslugu, savjetovanje, psihoterapiju, radionicu, pomoć u kući jer ovako se bojim se bavimo više samima sobom i našim opstankom nego dobrobiti i unaprijeđenjem kvalitete života naših korisnika - upozorava Marušić.


 - Mi pripadamo u skupinu sretnika koji će nekako uspjeti zatvoriti konstrukciju za 2022. godinu. Moram reći da u posljednje dvije godine civilno društvo živi na margini zajedno sa svojim korisnicima i to što je naša organizacija imala sreću da je bila u tom prvom valu mene me čini sretnom jer pratim i cijenim rad organizacija civilnog društva te znam koliko doprinose - objasnila je Valentina Zeljak Božović iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu. 


 Programiranje za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. još traje, iako je prva godina već pri kraju. Pojedinosti o tome što se očekuje poslušajte u emisiji Šesto čulo. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.