Hrvatski radio

Prvi program

Damir Habijan i Nikola Grmoja u novoj emisiji Hrvatskoga radija

05.09.2022.

16:59

Autor: Miruna Kastratović/Marija Gerbec Njavro/Kristijan Pelc/Dnevni ritam

Zgrada INA-e

Zgrada INA-e

Foto: Robert Anic / PIXSELL

S prvim danom jesenske sheme, novu emisiju u programu Hrvatskog radija Dnevni ritam otvorili su predsjednik i potpredsjednik saborskog antikorupcijskog vijeća - Mostovac Nikola Grmoja i Damir Habijan iz HDZ-a. Tema je bila stanje u Ini, te sutrašnji sastanak ujedinjene oporbe koji je najavljen za jutarnje sate u Saboru. 

Rijetko ujedinjena saborska oporba za sutra je ujutro najavila sastanak svih klubova. Pozvan je i HDZ ali ne očekuju da će se odazvati pozivu. HDZ-ovac Damir Habijan smatra kako oporba uopće nema temu o kojoj bi raspravljala.


- To je samo još jedna predstava kojom oporba pokušava ušićariti pokoji politički poen. Ali to im neće uspjeti jer je naglasak upravo na tome da su institucije pokazale sinergijski učinak i da djeluju i da svatko o njih radi svoj posao.


No Mostovac Nikola Grmoja kaže da oporba ima o čemu raspravljati, te da su na sjednicu pozvali i HDZ.


- Sasvim je jasno da se ovdje ne radi o nikakvom uspjehu hrvatskih institucija. Treba biti iskren i hrvatskim građanima poručiti da se ovo dogodilo i da se ova afera razotkrila samo zbog jednog razloga. A to je konverzija hrvatskih kuna u euro. Ova ekipa, ovi kokošari su zaradili silan novac i taj novac nisu mogli trošiti kroz godine, jer ga je trebalo pretvoriti iz kuna u eure. Zato je novac morao leći na određene račune.  


Damir Habijan o tome kaže.


- Porezna uprava je ovdje isto tako odradila svoj posao isto kao i Ured za sprječavanje prava novca. Ako ste dobro pogledali, a ovdje je opet rečeno da je netko nešto ukrao, onda definitivno jer bio takav pokušaj, ali taj novac, 813 milijuna kuna je blokirano. 


Grmoja je dodao da će na temu Ine sazvati sjednicu antikorupcijskog vijeća, ako za to dobiju većinu, što je izgledno s obzirom na to da baš oporba u vijeću - ima većinu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.