Hrvatski radio

Prvi program

Državni službenici u ponedjeljak u 7 sati počinju štrajk

02.06.2023.

21:03

Autor: Jelena Jularić

Sudnica

Sudnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Sindikati su odlučili pritisnuti Vladu sa zahtjevima za povećanje plaća, ali i za bolje uvjete rada, a premijer Andrej Plenković najavio je sa sjednice Vlade da će se u ponedjeljak održati sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća, te poseban sastanak s predstavnicima sindikata.


Očekuje li se na tom sastanku rješenje ili će se u ponedjeljak ipak održati štrajk državnih službenika u pravosuđu i pravosudnih policajaca? O svemu tome predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo i predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Predrag Marković, koji traži povećanje osnovice plaća za 20 posto.

Sud nije zabranio najavljeni štrajk, a o njegovoj zakonitosti sud će odlučiti u ponedjeljak u 10 sati. Od 7, kada štrajk počinje, do 10 sati, sigurno će se štrajkati, kaže predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković. Moguće je da se štrajku službenika pridruže i pravosudni policajci, dodaje dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske Jelenko Krešo.


- Obećanja slušamo već godinama, a nas nema. Problem je što se nitko neće zaposliti i neće imati tko obavljati te poslove. Došli smo do ruba, više ne možemo čekati. Uredbe koje su trebale biti donesene 2021. još nisu gotove. Kad se Zakon o plaćama donese, kada će on stupiti na snagu?, pita vladajuće Krešo.


Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavio je izmjenu Zakona o plaćama koja bi trebala biti dovršena za šest mjeseci. Šušković odgovara da službenici i članovi Sindikata čekaju već tri godine.


I Sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži veće plaće. Ne možemo čekati da se donese taj famozni Zakon o plaćama jer inflacija ne stoji, kaže predsjednik Velikog
vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Predrag Marković.


- Rast plaće bio je oko 12 posto, a naša kupovna moć neprestano pada. Ne možemo sjediti skrštenih ruku i čekati da se dogodi čudo dok drugi predaju svoje zahtjeve, koje podupiremo. Vlada je najveći poslodavac u državi, a najgore se ponaša prema svojim zaposlenicima, kaže Marković.


Ministarstvo pravosuđa i uprave u ponedjeljak će održati i sastanak s pravosudnim policajcima, koji se trebao održati danas, ali je odgođen.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici