Hrvatski radio

Prvi program

Episkop pakrački Jovan pozvao vjernike na nadu u povodu Uskrsa

21.04.2022.

15:24

Autor: HRT

Episkop Jovan Ćulibrk

Episkop Jovan Ćulibrk

Foto: Ivan Dukarić-Stubičar / HRT

Slaveći Uskrs kao vjernici trebamo biti okrenuti budućnosti bez obzira što se događalo rekao je za emisiju Religijski forum Hrvatskoga radija  pakrački episkop SPC Jovan Ćulibrk.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan, blagdan Božje proslave ali i pobjede života nad smrću. Kršćani su svjesni da prema riječima sv. Pavla ako smo s Kristom trpjeli s njim ćemo i suuskrsnuti. Zbog toga kršćani i sva stradanja i patnje prihvaćaju u tom duhu. Posljednje dvije godine to je bila strašna pandemija, ističe episkop Jovan, koja je odnijela brojne živote pa i u našoj Crkvi,od patrijarha Irineja do pojedinih mitropolita i svećenika kao i velikog broja vjernika, a ono što je još strašnije nakon te bolesti došao nam je strašni rat koji na globalnoj razini vraća sjećanja na najteže trenutke ljudske povijesti, ali i povijesti Europe. Ono što je za nas vjernike još strašnije jest činjenica da u ratu sudjeluju dva naroda koja su pravoslavna, jer su Ukrajinci u svojoj velikoj većini pravoslavni.

No uz sve strahote rata kao vjernici vjerujemo da će i ovo zlo i patnju Bog okrenuti na dobro, da će čovjeka okrenuti prema sebi, prema shvaćanju da interes ne smije biti iznad čovjeka. Kao vjernici imamo tu nadu,rekao je episkop pakrački Jovan.

Na pitanje koliko je važno da zajedno s požeškim biskupom Antunom Škvorčvićem djeluje na procesu djelotvornog pomirenja i čišćenja pamćenja na ovom području, istaknuo je da vjernici  trebaju biti okrenuti Kristovu Uskrsnuću  i budućnosti i kako se na tom putu ništa ne smije ispriječiti, a za sve ono što se događalo na tim područjima potrebno je sjećanje koje će osnaživati a ne stvarati osjećaj mržnje.

Jedan od velikih naših vladika Danilo Krstić, harvardski đak, istaknuo je da riječ čovjek dolazi od riječi čelo i vijek- čelovjek dakle da smo čelom okrenuti vječnosti. Upravo to uz riječi Hristos voskrese želim svima nama rekao je episkop Jovan u razgovoru za Religijski forum Hrvatskog radija koji možete u cijelosti poslušati ovdje. Osim toga u Religijskom forumu donosimo i čestitku patrijarha SPC-a Porfirija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.