Hrvatski radio

Prvi program

Farma kraj Petrinje primjer inkluzivnosti, suradnje i stvaranja

30.12.2021.

13:15

Autor: Miruna Kastratović

Radovi na Inkluzivnoj farmi

Radovi na Inkluzivnoj farmi

Foto: Miruna Kastratović / Hrvatski radio

   U kaosu nakon potresa, dok su svi koji su došli u Petrinju, većinom pratili veličinu pukotina i težinu oštećenja, u Hrastovici je počeo nicati primjer dobre prakse. Primjer viđen u Nizozemskoj kao farma je jedinstven je u Hrvatskoj. Riječ je o Inkluzivnoj farmi Udruge osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije koja odgovara na pitanje svih roditelja djece i osoba s invaliditetom- gdje će s kime i kako ti mladi živjeti kad roditelja više ne bude ili se razbole. 

Ubrali smo mrkvu ovdje kod nas na farmi i sad je gulimo. Profesorica nam je dala takav zadatak .

Želimo da korisnici nauče biti što samostalniji, da mogu sami posaditi, brinuti se o toj biljci i onda je na kraju ubrati i od nje pripremiti neko jelo.

   Kad smo zadnji put došli na farmu tamo se bralo, reckalo, čistilo, kuhalo...Stručna suradnica na projektu Inkluzivna farma temelj samostalnog života Maja Jurišić kaže kako su na farmi vidljive promjene od travnja kad su počele vrtlarske radionice. Vidljive su promjene na korisnicima i na farmi. Ideja je da njihovi mlade i odrasli s invaliditetom, te djeca s teškoćama u razvoju imaju mjesto gdje mogu doći i naučiti sve osnovne poslove s kojim će biti samostalniji.


  - Krajnji cilj je da naši mladi postanu što samostalniji, da mogu sami obavljati neke poslove, primjerice da mogu samostalno od početka do kraja napraviti povrće. Posaditi, pa se brinuti o toj biljci i onda je ubrati i od nje pripremiti neko jelo. Želimo ovdje uspostaviti poludnevni boravak za našu djecu, a na kraju ideja je da u dugoročnom planu ova naša farma odgovori na najvažnije pitanje roditelja djece, mladih i osoba s invaliditetom, a to je gdje će djeca živjeti kad roditelja više ne bude-. 


   Inkluzivna farma u Hrastovici kod Petrinje nastala je po uzoru na takve farme u Nizozemskoj. I dok je je u Hrvatskoj jedna takva, u Nizozemskoj ih je gotovo 900, kaže izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije Aleksandra Milković. Poludnevni boravak na farmi jedan je od koraka i smjerova razvoja, pogotovo nakon lipnja iduće 2022 kad ističe europski projekt. Mogu se pohvaliti da su u međuvremenu potpisali ugovor s resornim ministarstvom i postali pružatelj usluga u zajednici jer im je odobren ulazak u mrežu pružatelja socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s 1. siječnjem 2022. godine. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.