Hrvatski radio

Prvi program

Gradonačelnik Gline: 2023. mora biti godina povrataka u vlastite domove

18.01.2023.

18:08

Autor: Marija Gerbec Njavro

Obnova na Banovini

Obnova na Banovini

Foto: Miruna Kastratović / HRT

U Dnevnom ritmu Hrvatskoga radija gostovali su gradonačelnici potresom najpogođenijih gradova Gline i Petrinje i komentirali plan ubrzanja obnove novoga ministra Branka Bačića.

Branko Bačić, istaknula je gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, nije samo političar, već i politički menadžer i operativac i vjerujem da će kroz predstavljeni plan uspjeti ubrzati obnovu.


- Sve ono što on navodi su zaključci svih onih koji su na terenu odrađivali obnovu.


Očekivanja od novog ministra su velika, rekao je gradonačelnik Gline Ivan Janković te pozdravio najavljene izmjene Zakona o obnovi.


-Bilo je i vrijeme, dvije godine smo se vrtjeli u krug. Ja se nadam da će se ubrzati postupak obnove jer ništa drugo ni ne preostaje.


Ljudi su frustrirani jer sve dobre stvari u obnovi, poput gradnje višestambenih zgrada i zgrada javne namjene, su u sjeni neobnavljanja privatnih kuća.


Iako je Bačića pozvao u Glinu, gradonačelnik smatra kako ipak nije bitno hoće li ministar svaki tjedan ili mjesec dolazi na Baniju, bitno je da sve profunkcionira i da svi oni koji su uključeni u obnovu da budu na terenu s ljudima.


Pozivnicu Bačiću uputila je i petrinjska gradonačelnica Komes te istaknula kako je dobro da dođe na teren da iz prve ruke stekne uvid u situaciju i problematiku.


Mogućnost samoobnove nije bila ispromovirana, ima onih koji su krenuli u samoobnovu bez prethodne odluke, to treba ubrzati da im se vrati novac, ali sada treba naći i model da bi se taj vid obnove ubrzao, ali na način da se ljudima prije kretanja u samoobnovu osigura novac.


- Efekta na Banovini neće biti ako to bude dugogodišnja i spora obnova. Ovo područje je zapostavljeno dugo godina i treba brzu i učinkovitu obnovu kako bi građani ovdje ostali živjeti. Što će nam škole i domovi zdravlja ako nema stanovnika, istaknuo je Janković.


Hoće li Branko Bačić postati heroj obnove?


- Nitko ne traži heroja, svi imamo zajednički cilj i stanovnici u kontejnerima i vladajući i oporba i sada trebamo glave na hrpu i pristupiti tom zamahu.


Iako se govori da je najveći problem nedostatak građevinara, to država, ističe Janković, može lako riješiti uključivanjem tvrtki izvana i zapošljavanjem vanjske radne snage.


Fond solidarnosti postavlja rokove a izvođači ne žele ulaziti u rizike u slučaju da ne uspiju završiti posao do 6 mjeseca.


Obnova se neće moći dogoditi u jednoj ili dvije godine, to će trajati neko vrijeme, rekla je Komes, te dodala kako izvođača ima dovoljno, samo im treba omogućiti obnovu većeg područja primjerice kvarta ili sela, a tada bi i njihov interes trebao biti veći.


2023. mora biti godina povratka u vlastite domove a pred ministrom je velik zadatak i velika odgovornost da to i ostvari, jer to s obzirom na demografsku sliku Banije, nema alternativu. Uz obnovu kuća tamo se mora dogoditi i obnova života zaključio je Janković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dnevni ritam

Dnevni ritam – informativno mozaična emisija 1. Programa Hrvatskoga radija u kojoj svaki radni dan od ponedjeljka do petka donosimo, analiziramo i obrađujemo najvažnije vijesti, događaje i pojave koje utječu na sve nas i naše živote. Svaki dan "Dnevni ritam" donosi "Temu dana", razgovore i analize s najrelevantnijim sugovornicima i akterima ključnih događaja, a za naše vjerne slušatelje tu je i "Glas javnosti"! Dnevni ritam – vaš ritam na Hrvatskom radiju od ponedjeljka do petka od 15:00 do 18:00 sati. U sklopu Dnevnog ritma slušateljima Hrvatskog radija donosimo sve najvažnije vijesti iz zemlje i svijeta koje su obilježile dan – od 15 sati slušajte "Dnevne novosti" , a od 17 sati "Aktualno u 17". Uhvatite i držite ritam uz Hrvatski radio!

Poslušajte u Slušaonici