Hrvatski radio

Prvi program

ŠTERN i NOVOTNY: U INI treba promijeniti sustav upravljanja, glavne odluke se ne donose korporativno već politički

20.09.2022.

17:35

Autor: Miruna Kastratović/Silvija Bionda Njikoš/Davor Rendulić

Zgrada INA-e

Zgrada INA-e

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Upravljanje INOM je oduvijek bio težak, pa čak i nemoguć posao dok se ne promijene sustavi upravljanja - izjavio je nekadašnji generalni direktor INE Davor Štern u emisiji Dnevni ritam. Naime, Štern podsjeća da članovi Uprave ne mogu utjecati na poslovne odluke ako nemaju pravo prosuđivati prema vlastitoj savjesti i znanju. I ekonomski analitičar Damir Novotny upozorava da se glavne odluke donose ne temeljem razvijenog sustava korporativnog upravljanja, nego političkih odluka. Dio odgovornosti, dodaje Štern snosi i Nadzorni odbor jer su, kao najbliža karika politici RH koja je dioničar u INI, trebali utjecati na promjenu modela upravljanja.

Na upit izbjegavaju li članovi Uprave INE, unatoč pozivima iz Vlade, podnijeti ostavku zbog visokih otpremnina, Štern podsjeća da u slučaju ostavke nemaju prvo na otpremninu, a u slučaju otkaza neće je dobiti ako im se dokaže da je otkaz opravdan. Međutim, tada mogu na sudu dokazivati da nisu ništa krivi i da nisu mogli upravljati procesom upravljanja, kaže Štern dodajući da će se iz toga teško izvući nešto dobro osim dugotrajnog procesa.


Novotny pak podsjeća da je riječ o odnosima iz ugovora za kojeg bi bilo dobro da su javni. INA kotira na burzi i moralo bi se znati koliko primaju članovi Uprave. U svijetu ne čude visoki iznosi uprava, jer kad se radi o velikom novcu, radi se i o velikoj odgovornosti. Međutim, kod nas je praksa da postoji velika osobna korist članova uprava, a odgovornost slaba ili nikakva, rekao je Novotny.


Podsjetimo, odgođena je sjednica Nadzornog odbora Ine, na kojoj su se sutra trebali razriješiti hrvatski članovi Uprave. Nakon što su ostavke zbog afere u Ini dali predsjednik Uprave i mađarski članovi, hrvatski članovi i dalje šute. Vlada je u međuvremenu predložila tri nova člana, od kojih je jedan, Emanuel Kovačić, odbio to mjesto zbog osobnih razloga. O tome HDZ-ovac Damir Habijan danas u Saboru kaže.


- Ne vidim tu ništa sporno. Kako je Vlada danas izjavila predložit će se uskoro novi treći član za člana Uprave u INI i zato je i sjednica Nadzornog odbora odgođena da bi se na slijedećoj moglo odlučiti o tome.


U Vladi smatraju neprihvatljivim što se Niko Dalić, Barbara Dorić i Darko Markotić dosad uopće nisu očitovali. Tvrde da postoje pravni načini na koje bi se mogla izbjeći isplata otpremnine. U toj nesretnoj epizodi s hrvatskim članovima INE, kako je ocjenjuje SDP-ovac Arsen Bauk, Vlada očito nije imala dovoljno jake argumente da ih prisili na odlazak.


- A što se tiče imenovanja nove uprave, kao što vidimo već je jedna odustao. Kako bi se reklo: A je im trajao. To samo pokazuje sad već epsku nesposobnost Vlade RH u izboru kadrova i epsku sposobnost kadrova koje je izabrala Plenkovićeva vlada za sudjelovanje u korupcijski m aferama. 


Od ideje da se osnuje istražno povjerenstvo vjerojatno neće biti ništa zbog kaznenog postupka u tijeku, svjestan je Nikola Grmoja iz MOST-a. No, sutra će na sjednici protukorupcijskog vijeća predložiti da javno svjedoče sve važne osobe u postupcima u INI.


- Ne samo možda korupcija u INI, nego korupcija u svim našim javnim tvrtkama. Predložit ću da se kao svjedoci pozovu bivši i sadašnji članovi Uprave INE koji još nisu dali ostavke, članovi Nadzornog odbora, ministar Ćorić, ministar sadašnji Filipović i još neki akteri. Osim toga javili su mi se određeni zviždači iz INE koji imaju saznanja o tome kako se manipuliralo ne samo sa plinom, nego i sa gorivom unutar INE.


Idealna tema za istražno povjerenstvo, smatra Bauk, bila bi tema koju je danas aktualizirao Nacional. Tvrde da je premijer Plenković početkom kolovoza 2018. tadašnjem ministru Tomislavu Ćoriću osobno naredio izvoz nafte Mađarima i gašenje Sisačke rafinerije te da postoji izvor koji je informacije spreman iznijeti na sudu. 


- Ja sumnjam da bi ministar Ćorić samoinicijativno, bez konzultacija, napravio tako krupan korak. Sklon sam vjerovati da je predsjednik Vlade znao za tu odluku. 


Iz Vlade su navode Nacionala najoštrije odbacili ističući da vlada niti ne može izravno odlučivati o naftnom poslovanju Ine, nego da je riječ o odlukama upravljačkih tijela tvrtke. Imamo milijardu štete zbog preprodaje plina, no imat ćemo veću štetu zbog te odluke o izvozu i preradi sirove nafte u Mađarskoj, smatra Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka. 


- Neki stručnjaci procjenjuju na desetke milijuna dolara, onda. Krajnja posljedica je bila to da smo mi u trenutku energetske krize plaćali i naftu i naftne derivate po daleko većoj cijeni nego što su to radili Mađari koji su dobivali našu sirovu naftu. Ako to nije izdaja svih nacionalnih interesa koje država može imati, ja ne znam šta je. 


Neki su završili iza rešetaka, ostavku je dao čelnik HERE, a Vlada će Saboru predložiti i smjenu Upravnog vijeća.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.